Koffie met... Alma Tostmann

Dr. Alma Tostmann is epidemioloog en plaatsvervangend hoofd van de Infectiepreventie van het Radboudumc in Nijmegen. Haar carrière begon als onderzoeker naar tuberculose in Tanzania. Ze is door het Europese Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) opgeleid tot 'outbreak epidemiologist' en heeft gewerkt in de infectieziekten-bestrijding in Engeland. Ook is ze voor de Wereldgezondheidsorganisatie uitgezonden naar Bangladesh. In het Radboudumc houdt ze zich normaal gesproken bezig met de preventie van ziekenhuisinfecties, maar momenteel gaat bijna alle aandacht naar COVID19, de ontwikkelingen in de dagelijkse cijfers en de impact van de maatregelen.

Hoe drink je je koffie (of thee ;-) het liefst?
Cappuccino! 

Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Veel. Ik ga er graag heen, om boeken te halen voor mezelf en ook voor onze kinderen. Het rondneuzen en thuiskomen met nieuwe boeken vind ik altijd erg leuk. We hebben een plank in de boekenkast "voor de biebboeken". 

Favoriete (e-)boek/luisterboek/podcast/gedicht?
Ik heb dit jaar de podcast ontdekt en heb er best veel geluisterd. Meestal doe ik dit tijdens het hardlopen. Ik luister graag naar documentaire en achtergrond, bijvoorbeeld de Correspondent of Groene Amsterdammer. 

Maar mijn drie highlights van afgelopen jaar zijn: 

- Jazziness
Ik doe aan Lindy Hop, een swing jazz dansstijl op muziek uit de jaren 1920/1930. Dit is een leuke en groeiende scene in Nijmegen met hele leuke en vooral open-minded mensen. Vanwege de coronapandemie heb ik het afgelopen jaar bijna niet gedanst en ik mis het zo! In de zomer van 2020 heb ik deze podcast geluisterd. Hierin wordt de geschiedenis van de Jazz uitgelegd door Belgische jazz kenners die met je met hun prachtige stemmen langs heerlijke muziekfragmenten heen leiden. De eerste 10 afleveringen gaan dus over mijn lievelingsmuziek: swing jazz.  

-Virusfeiten (NPO Radio 1)
Ik werk als epidemioloog Infectiepreventie in het Radboudumc en ben veel met de COVID19 pandemie bezig. In deze podcast worden wekelijks de laatste ontwikkelingen rondom de COVID19-de uitbraak en de wetenschap door Marion Koopmans en Diederik Gommers doorgenomen. Ik toets hier vooral mijn eigen kennis mee en steek er ook elke keer weer wat van op. 

-De plantage van onze voorouders (VRPO)
Prachtiggemaakt en fijn om naar te luisteren; bij deze podcast kon ik niet stoppen metluisteren. Ik heb iets geleerd over een deel van de Nederlandse geschiedeniswaar ik nog weinig over wist en dingen opgestoken over het Nederlandse slavernijverleden in Suriname, maar ook over hoe sommige groepen in onze maatschappij tegen bepaalde muren op lopen. 


Boekenbiecht: Heb je een guilty pleasure (denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeketreeksen o.i.d.: iets waar je stiekem heel erg van kan genieten)?
Niet echt. Ik lees van alles, bv ook veel human interest achtige boeken. Ik heb laatst een boek gelezen over een briefwisseling tussen een vader en een dochter, waarin ze heel eerlijk spraken over hun worsteling met haar anorexia/eetproblemen. En laatst las ik een boek over een man die uit een zwaar bewaakt gevangenkamp uit Noord Korea was ontsnapt. maar dat is niet echt guily pleasure. Misschien de Linda's die ik af en toe haal? 

Waar lees je het liefst?
Het liefst in bed voordat ik ga slapen.