Koffie met...

...lokale verschilmakers

In Koffie met... gaan we het gesprek aan met ‘bekenden’ in de breedste zin van het woord: Bekende Nijmegenaren, maar ook bekenden uit gemeenten rondom Nijmegen. Mensen die achter de schermen hun steentje bijdragen aan de vooruitgang naar een mooiere en betere toekomst, ondernemers die we allemaal kennen (of juist niet), lokale schrijvers en dichters, een vaste biebbezoeker of een kleuter die zijn eerste biebboek komt lenen.

Op deze pagina vertellen ze ons over hun ervaringen met de bibliotheek en delen hun favorieten op het gebied van lezen, kijken en luisteren.

Koffie met... Marjolein Visser!

Marjolein Visser (1989) is schrijver, psycholoog en antropoloog. Ze is oprichter van de Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers en werkte hiervoor met asielzoekers aan het boek Geen Plaats voor Steen. Haar tragikomische debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium en werd door Psychologie Magazine benoemd tot de beste roman van 2020. Op woensdag 22 september is ze te gast tijdens de Avond van de Debutanten in Bibliotheek De Mariënburg.

Hoe drink je je koffie (of thee 😉) het liefst?
Met een ander!

Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Ik kom mijn hele leven al heel graag in de bibliotheek. Vroeger gingen we er elke week heen en bleven dan een middag hangen om precies díe boeken te vinden die we die week wilden lezen. Voor de vakantie haalden we ieder acht boeken en stopten ze in Het Boekenkrat achterin de auto. Voor de tent in Frankrijk las ik dan zowel mijn eigen bieb-boeken als ook die van mijn oudere en jongere zus en zelfs soms van mijn ouders. De Bibliotheek heeft me lezen geleerd.

Toen ik met vluchtelingen het boek Geen Plaats Voor Steen maakte, kwamen we elke week samen in deze bibliotheek. Ik hoorde van hen dat zij hier allen graag kwamen. Ik zie de bibliotheek, en deze in het bijzonder, daarom ook echt als toevluchtsoord voor iedereen. Een van de weinige plekken in dit land waar denk ik echt iedereen zich welkom voelt.

Favoriete (e-)boek/luisterboek/podcast/gedicht? Wat maakt deze zo bijzonder voor jou?
De novelle Reünie van Fred Uhlman. Dit is een verhaal over een intieme vriendschap tussen een jood en een kind van nazi-sympathisanten op de middelbare school in Duitsland, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Die vriendschap en ook die leeftijdsbeleving in context van die dreiging is werkelijk beeldschoon beschreven. Ik herlees het boek elk jaar.

Boekenbiecht: Heb je een guilty pleasure (denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeketreeksen o.i.d.: iets waar je stiekem heel erg van kan genieten)?
Ik hou ervan om stripboeken te lezen voor het slapengaan. Asterix, Lucky Luke, Donald Duck, Jan, Jans en de Kinderen: ik vind het heerlijk om via zo’n verhaal vlak voor het slapengaan even op vakantie te gaan van mezelf.

Waar lees je het liefst?
Overal. Ik kan het overal en doe dat ook.

De favorieten van Marjolein Visser


Vorige koffiemomenten

Hier vind je alle favorieten van onze voorgaande koffiedrinkers!

De favorieten van Marc ter Horst

De favorieten van Loes Wijnhoven

De favorieten van Jaap Robben

De favorieten van Anne Wieggers

De favorieten van Daphne Bergman

De favoriet van Cees de Beer

De favorieten van Hanneke Hendrix

  • Wij zijn licht

    Gerda Blees

  • Behind her eyes

    Netflix serie

  • Mijn Geheim

    Tijdschrift

De favorieten van Thijs Kersten

De favorieten van Teun Peters

De favorieten van Heidi Koren

De favorieten van Alma Tostmann