Hup Marjolein

Hup Marjolein!

Ter gelegenheid van haar nominatie heeft NNfilm een korte documentaire gemaakt over het werk én de passie van onze collega Marjolein Hordijk.

Genomineerde 'Beste Bibliothecaris van Nederland 2018'

Onze collega Marjolein Hordijk is door Bibliotheekblad genomineerd voor Beste Bibliothecaris van Nederland 2018. Samen met Meike Boertjes van Noord Oost Brabantse Bibliotheken en Jolanda Robben van Biblionet Groningen gaat ze in oktober de strijd aan. Half november wordt bekend of Marjolein zich een jaar lang als ambassadeur van het bibliotheekvak mag inzetten.

Marjolein organiseert als programmamaker (vaak in samenwerking met andere partijen) verschillende culturele en literaire evenementen (met name gericht op jongeren), zoals Stoere mannen, Sterke verhalenThe Night at the LibraryStoere kinderen, Sterke verhalen en Buiten Zinnen. Als projectmedewerker Educatie ligt haar focus bij het voortgezet onderwijs en ze stond aan de wieg van B/Slash, een leesbevorderingsproject voor VMBO 3-leerlingen dat landelijk navolging krijgt. 

Stemmen kan t/m 31 oktober, naast het aantal stemmen kijkt de jury ook naar de meegezonden motivatie.

 

Eind augustus was Marjolein te gast bij de lokale radiozender uit Nijmegen, RN7. Waarom? Die avond was er ter gelegenheid van haar nominatie voor beste bibliothecaris van het jaar een Sing Along Riot - punkrock karaoke in de bieb!


Er kan t/m 31 oktober gestemd worden.
De jury kijkt naar het aantal stemmen en de meegezonden motivatie (!).


Made bij Marjolein...

 • B/slash Bekijk de projectfilm

  educatieproject voor het voortgezet onderwijs

  VOB: "De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft met B/Slash een vernieuwend aanbod voor derdejaars leerlingen uit het voortgezet onderwijs dat lezen weer aantrekkelijk maakt voor deze doelgroep. B/Slash is een multimediaal en interactief leesbevorderingstraject. Leraren kijken met verbazing toe hoe hun leerlingen vragen om extra leestijd."

  Bekijk details van B/slash

 • In de pers: Literair Festival 'buiten zinnen' Bekijk het artikel

  Woordkunst van de nieuwe generatie

  De Gelderlander: "Hiphopteksten, spoken word, stand up comedy. Ook dát is literatuur. Het gloednieuwe festival Buiten Zinnen laat zien wat jonge mensen met taal doen. En het publiek kan zelf dingen uitproberen."

  Bekijk details van In de pers: Literair Festival 'buiten zinnen'

 • In de pers: muziektips van Marjolein Hordijk Lees het artikel

  Nijmeegse Vierdaagse op 3voor12

  3voor12; Marjolein: "De bibliotheek heeft die week een vol programma. Zelf ben ik betrokken bij een Stoere Mannen, Sterke Verhalen-editie met Herman Brusselmans zaterdag 15 juli om half acht op Festival op ’t Eiland. Verder organiseren we drie middagen met Schrijvers in de Stevenskerk: zondag 16 juli met Özcan Akyol, maandag 17 juli met René ten Bos en dinsdagmiddag 18 juli komt A.L. Snijders langs. Ik kijk vooral uit naar Snijders, ik geniet ervan hoe hij zijn Zeer Korte Verhalen vertelt. Let maar...

  Bekijk details van In de pers: muziektips van Marjolein Hordijk

 • In de pers: Stoere mannen, Sterke verhalen Lees het artikel

  Interview met Henk van Straten

  Nijmegen Cultuurstad: "Aanstaande donderdag vindt in Brebl een nieuwe editie van het muzikaal-literaire evenement Stoere Mannen, Sterke Verhalen plaats. Dit keer staat de avond in het thema van punk. Een van de gasten is Henk van Straten, schrijver voor onder andere de Volkskrant en Vrij Nederland. Deze week was hij ook nog te gast bij De Wereld Draait Door om zijn nieuwe boek Berichten uit het Tussenhuisje te promoten. Voor die reeks kwaliteitsromans en bijzondere columns was Van Straten zanger...

  Bekijk details van In de pers: Stoere mannen, Sterke verhalen

 • In de pers: recensie van Stoere mannen, Sterke verhalen Lees de volledige recensie

  met Nico Dijkshoorn door 3voor12

  3voor12: "Wie zegt dat literatuur saai is of ondoorgrondelijk, was duidelijk niet aanwezig vrijdagavond 8 april in Brebl. In een vrijwel uitverkocht huis las schrijver en groot muziekliefhebber Nico Dijkshoorn uit eigen werk voor, werk dat voor de nodige hilariteit, herkenning en ontroering zorgde bij het publiek. Tussendoor werd hij geïnterviewd door Wim Koens (Popcentrum Jacobiberg, presentator bij o.a. Huntenpop, Het Valkhof festival) over zijn invloeden en zijn boeken en ook dat, inclusief zijn...

  Bekijk details van In de pers: recensie van Stoere mannen, Sterke verhalen

 • In de pers: verslag Nijmeegs cultuurdebat Bekijk het artikel

  'Een geslaagd avondje'

  Ugenda: "De laatste spreker, Marjolein Hordijk van de Bibliotheek Gelderland-Zuid, legt uit hoe daar, onder haar bezielde leiding, vorm wordt gegeven aan het ‘ketenintendantschap’, de visie van de gemeente waarin de grote instellingen in onze stad ieder de aanjager en stimulator dienen te zijn van de cultuurvorm die zij vertegenwoordigen. Bij de bibliotheek lijkt dat het best gelukt te zijn. Zo bedacht ze Night at the Library, een kunstervaring voor tachtig bezoekers die de nacht in de bibliotheek...

  Bekijk details van In de pers: verslag Nijmeegs cultuurdebat

 • In de pers: recensie 'buiten zinnen' Bekijk de recensie

  Literair Festival

  Ugenda: "Ik treed het hol van de creatieve leeuw binnen. Schrijvers met tatoeages, of met typmachines en opapetjes, dichters met een stem alsof ze uit de jaren '40 komen, en schrijvers die net uit hun schulp kruipen en een poging wagen op het podium tijdens de voorronde van het NK Poetry Slam..." - "Het was een avond vol nieuw talent, oud talent en inspiratie. Buiten Zinnen is niet binnen het aantal zinnen te omschrijven. Dan maar in een woord. Waanzinnig."

  Bekijk details van In de pers: recensie 'buiten zinnen'

 • In de pers: Serieuze poëten èn jonge performers tijdens de Nijmeegse Poëzieweek Bekijk het artikel

  Nijmeegse Poëzieweek

  De Gelderlander: "Voor het eerst heeft Nijmegen een eigen poëzieweek tijdens de Nationale Poëzieweek van 25 tot en met 31 januari. ,,Literatuur lééft in deze stad.''

  Bekijk details van In de pers: Serieuze poëten èn jonge performers tijdens de Nijmeegse Poëzieweek

 • In de pers: Marjolein Hordijk zelf Lees het interview

  'Literatuur en punk gaan prima samen'

  "Ik heb zelf kansen gecreëerd en daar was alle ruimte voor. Vroeger zat ik bij de schoolkrant, niet vanwege mijn schrijftalent, maar om alles te regelen. Later in Nijmegen heb ik tien jaar bij Doornroosje gewerkt, bij de decorgroep voor het 'leuke' en in de garderobe voor het geld. Daar heb ik echt leren organiseren.

  Bekijk details van In de pers: Marjolein Hordijk zelf

Stem jij met ons mee?

t/m 31 oktober

De jury kijkt naar het aantal stemmen en de meegezonden motivatie (!).