Heropening

Goed nieuws!

Bibliotheken zijn sinds maandag 18 mei in aangepaste vorm open.

De grotere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid openden op maandag 18 mei weer hun deuren. Bibliotheekleden kunnen tijdens de normale openingstijden in de bieb terecht voor het inleveren en lenen van boeken en andere materialen. Om alles veilig te laten verlopen voor medewerkers en bezoekers volgt de bibliotheek de richtlijnen van het RIVM. Negen kleinere onbemande vestigingen blijven voorlopig nog gesloten. 

Vanaf maandag 18 mei kunnen bibliotheekleden weer materialen lenen en inleveren in zeventien geopende vestigingen. Ook kunnen er dan weer materialen worden gereserveerd. Voor materialen die voor 14 maart ingeleverd hadden moeten worden, berekenen wij geen boete in de periode van 14 maart tot en met 27 mei. In de nog gesloten vestigingen kunnen leden hun boeken nog tot een week na heropening boetevrij inleveren. In verband met de veiligheid van medewerkers en bezoekers is het in de geopende bibliotheken nog niet mogelijk om te studeren, te lezen of anderen te ontmoeten. Ook zijn alle activiteiten in de bibliotheek tot 1 september geannuleerd.   


Huisregels

In de bibliotheek worden bezoekers verzocht zich te houden aan een aantal huisregels.

Dit betekent dat:

 • Alleen toegang voor leden

 • Alleen inleveren en lenen

 • Eén toegangskaart per persoon

 • Tot 16 jaar met een volwassene

 • Desinfecteer je handen

 • Houd 1,5 meter afstand

 • Verblijf maximaal 30 minuten

 • Gebruik inlever- en uitleenapparaten

 • Maximaal 1 persoon per toegangskaart

 • Publiekscomputers en tablets

 • Printen en kopiëren

 • Leestafels, werk- en zitplekken

 • Eten / drinken

 • Toiletten

Kleinere vestigingen gesloten

Negen kleinere, onbemande vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid blijven voorlopig gesloten. Hier kan de bibliotheek niet de gewenste maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het gaat om de volgende vestigingen:
Angeren, Doornenburg, Haalderen, Millingen aan de Rijn, Ooij, Leuth, Kekerdom, Overasselt en Ewijk.

Bibliotheekleden kunnen voor het lenen en inleveren van materialen en ophalen van reserveringen gebruik maken van een geopende vestiging in de buurt.


Dienstverlening aan scholen

Vanaf maandag 11 mei zijn de Bibliotheken op school weer open en wordt de dienstverlening aan het voorschools en primair onderwijs weer hervat. Meer informatie hierover is te verkrijgen via het e-mailadres: educatie@obgz.nl


Veel gestelde vragen

Kan ik zelf bepalen wanneer ik de bibliotheek tijdens openingstijden bezoek?

Ja, dat kan. Je mag tijdens de openingstijden van de bibliotheek komen wanneer je wilt. Je hoeft je bezoek dus niet van tevoren te reserveren. 

Maximaal 30 minuten in de bibliotheek verblijven, hoe werkt dat?

Kan ik zelf bepalen wanneer ik de bibliotheek tijdens openingstijden bezoek? We vragen je vriendelijk je bezoek aan de bibliotheek tot maximaal 30 minuten te beperken. Dit gaat op basis van goed vertrouwen. We vragen je de tijd zelf in de gaten te houden. Op deze manier maak je weer ruimte voor iemand die ook graag materialen wil lenen of terugbrengen. 

Is een mondkapje verplicht in de bibliotheek?

Nee, een mondkapje is niet verplicht in onze bibliotheken. Wel vragen wij je bij binnenkomst je handen te desinfecteren. 

Gaat het ingeleverde materiaal in quarantaine?

Bibliotheekmateriaal dat is ingeleverd, gaat niet in quarantaine. Het effect van quarantaine van ingeleverde materialen wordt teniet gedaan doordat alle materialen in de bibliotheek door onze bezoekers kunnen worden aangeraakt. Bovendien bestaat er geen zekerheid over de veiligheid die de quarantainemaatregel zelf biedt. Het RIVM schat in dat de kans dat iemand via een boek besmet wordt niet groot is, zelfs wanneer het virus op dat boek aanwezig is. Om schijnveiligheid te voorkomen volgen we de maatregelen die op basis van adviezen van het RIVM in andere branches (zoals de levensmiddelenmarkt en pakketdiensten) worden toegepast. Onze medewerkers houden zich aan de hygiënemaatregelen bij het innemen van materialen. Bezoekers wordt gevraagd om hun handen te desinfecteren als ze de bibliotheek binnenkomen. Dit zijn de belangrijkste en meest effectieve maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. 

Waarom mag ik niet in de bieb lezen of werken, achter een computer zitten of naar het toilet?

De bibliotheek is momenteel alleen geopend voor het lenen, zoeken en inleveren van boeken en andere materialen. Lees- en werkplekken en de toiletten zijn niet beschikbaar, omdat bij veelvuldig gebruik een grotere kans bestaat op het overdragen van het coronavirus. We kunnen bij het openstellen van deze plekken de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers niet garanderen. 

Wanneer moet ik de boeken die ik nog thuis heb inleveren?

Voor de grotere vestigingen die sinds 18 mei open zijn gegaan en voor de materialen die vóór 14 maart ingeleverd hadden moeten worden, berekenen wij geen boete in de periode van 14 maart tot en met 27 mei. Materialen die een inleverdatum hadden tussen 14 maart en 18 mei in de grotere vestigingen hebben wij verlengd tot een datum in juni. Voor de kleinere vestigingen die vanaf 2 juni open gaan en voor materialen die vóór 14 maart ingeleverd hadden moeten worden, berekenen wij geen boete tussen 14 maart en 9 juni. Het is dus niet nodig om direct na heropening van de bibliotheek je geleende materialen terug te brengen. Materialen die een inleverdatum hadden tussen 14 maart en 2 juni in de kleinere vestigingen hebben wij verlengd tot een datum in juni. Je kunt je nieuwe inleverdatum nakijken door in te loggen in ‘Mijn Bibliotheek’ of navraag te doen bij onze Klantenservice via 024 327 49 11 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur.

Kan ik mijn boete ook via de betaalautomaat in de bibliotheek betalen?

Ja, dat kan. Uiteraard alleen in de bibliotheken waar een betaalautomaat aanwezig is. Betalen kan ook via iDeal in ‘Mijn Bibliotheek’ op de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid (www.obgz.nl)

Kan ik lid worden in de bibliotheek?

Dat kan in onze grotere vestigingen als er personeel aanwezig is. Neem dan wel een geldig legitimatiebewijs en een pinpas mee. Bij kinderen die jonger zijn dan 16 jaar is begeleiding door een ouder of verzorger verplicht. Klik hier voor de openingstijden van onze vestigingen. Je kunt ook altijd online lid worden via www.obgz.nl/lid-worden. 

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt, wat nu?

Om misbruik te voorkomen, raden we je aan je pasje als vermist te melden om de pas te blokkeren. Dit kan online via ‘Mijn bibliotheek’, via een medewerker in de bieb of telefonisch/per mail via onze Klantenservice (tel. 024 – 327 49 11, klantenservice@obgz.nl). Een nieuwe pas kost €5,- en legitimatie is verplicht. Bij kinderen onder de 16 jaar is begeleiding van een ouder of verzorger noodzakelijk. 

Ik wil een reservering ophalen, hoe werkt dat?

Reserveringen kun je ophalen in onze speciale reserveringskast. De reserveringen zijn gesorteerd op de eerste drie letters van je achternaam. 

Kan ik weer reserveren?

Ja, je kunt bij de geopende vestigingen weer reserveren. Bij de reservering kun je kiezen voor de gewenste ophaalvestiging. Als jouw bibliotheek nog niet open is, kun je kiezen voor een andere vestiging in de buurt. 

Ik wil mijn reservering ophalen maar mijn bibliotheek is nog dicht?

De reserveringen die al klaar stonden voordat de bibliotheken dichtgingen, blijven staan tot een week na heropening van de vestiging.

Kan ik nog een verrassingspakket bestellen?

De verrassingspakketten die je via je de Afhaalbieb kon bestellen, boden we aan als alternatief. Nu onze meeste vestigingen weer open zijn, zijn we gestopt met de Afhaalbieb. Je kunt nu weer je eigen keuze maken. Aanvragen tot en met 8 mei zijn nog verwerkt.

Ik kan / durf nog niet naar de bieb, wat kan ik doen?

Bibliotheekleden kunnen thuis gebruik maken van de online bibliotheek, voor het lezen van e-books en luisteren naar luisterboeken. Kijk hier voor meer informatie. Ook hebben we een webpagina met nog veel meer ‘Tips voor Thuis’, deze vind je hier.  

Welke vestigingen zijn open en welke nog gesloten?

De volgende vestigingen zijn sinds 18 mei volgens de reguliere openingstijden geopend: De Mariënburg, Muntweg, Zwanenveld, Hatert, De Biezantijn, Oosterhout – De Klif, Beek-Ubbergen, Groesbeek, Beuningen, Elst, Heteren, Zetten, Malden, Bemmel, Gendt en Huissen. Bibliotheek Lent – De Ster is alleen in de avond geopend van 18.00 tot 20.30 uur. De bibliotheken in Leuth, Kekerdom, Millingen aan de Rijn, Doornenburg, Overasselt en Ewijk gaan op 2 juni open. De vestigingen in Ooij, Angeren en Haalderen blijven voorlopig nog gesloten. Bekijk hier de actuele openingstijden.

Wanneer gaan de andere vestigingen open?

De vestigingen die nu nog niet open zijn, bevinden zich in een multifunctionele accommodatie die nog is gesloten. Houd onze website en social media in de gaten voor het laatste nieuws rondom de openingstijden. 

Waarom zijn er in sommige kleine vestigingen geen medewerkers aanwezig?

In deze vestigingen kunnen we vanwege de strenge RIVM-maatregelen geen veilige werkplek waarborgen voor onze medewerkers. Bezoekers van deze onbemande vestigingen kunnen met hun vragen terecht bij onze Klantenservice via 024 – 327 49 11.