Heb jij één of meerdere kinderen tussen de 0 en 12 jaar? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Vul de korte enquête in en help ons om de bieb nóg leuker te maken, óók voor jou als ouder. Alvast bedankt!

Tips voor thuisblijvers | Volwassenen

Op zoek naar e-books, luisterboeken, interessante podcasts en online tips voor webinars en inspiratie? Hieronder lichten wij een aantal tips uit, speciaal voor volwassenen. 

Voor kinderen hebben wij ook een online inspiratie- en tippagina. Bekijk het hier.

Persoonlijke ontwikkeling met cursussen van de Bibliotheek

Speciaal voor leden van de Bibliotheek hebben we een aanbod van interessante cursussen en trainingen samengesteld. Als lid van de Bibliotheek kun je deze online cursussen gratis volgen. De aanbieders van de cursussen zijn Soofos en GoodHabitz.

Naar de cursussen

E-books en luisterboeken voor volwassenen

Wist je dat je bij ons keuze hebt uit duizenden e-books en ruim 3.500 luisterboeken? De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Je vindt er van alles. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand wordt het aanbod vernieuwd met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. Veel lees- en luisterplezier!

Meer over e-books en luisterboeken

Tijdschriftenbieb

Nieuw: Lees tijdschriften op je telefoon of tablet! Van AutoWeek tot Yoga Magazine en nog véél meer. De app is gratis voor bibliotheekleden. Mooie leesontspanning in deze tijd!

Meer informatie

Delpher

Ken je Delpher al? Ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Duik in het verleden met de grootste online krantenbank van Nederland en historische database. Zoek bijvoorbeeld de krant van jouw eigen geboortedag. Delpher is gemakkelijk te doorzoeken en gratis te gebruiken. 

Duik in Delpher

Oud geleerd, jong gedaan

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Door het coronavirus konden veel ingeplande collegereeksen geen doorgang vinden. Daarom hebben ze besloten een aantal colleges kosteloos aan te bieden.

Bekijk het aanbod

Thuis fit blijven

Bewegen is belangrijk. Beweegmaatje Moef doet oefeningen voor. Je hoort hoe de oefeningen gaan en je krijgt tips. Kies wat je wilt: Zwaaien, Op je plek of Krachtpatser bijvoorbeeld.

Vragen:

telefoon: 0348 74 32 72
e-mail: info@steffie.nl

Naar de oefeningen

Oefenen met taal

Heb je moeite met lezen en schrijven? Bekijk dan deze handige lees- en schrijftips. Bij elke aflevering kun je veel oefenen met lezen, schrijven en spelling.

Vragen: 

telefoon: 070 762 2 762
e-mail: info@oefenen.nl

Naar Lees en Schrijf

Tel je Geld

Dit oefenprogramma helpt je om verstandig om te gaan met geld.
Hoe houd je overzicht? Hoeveel komt er binnen? Hoeveel kun je uitgeven zodat je geen schulden krijgt?

Vragen:

telefoon: 070 762 2 762
e-mail: info@oefenen.nl

Naar Tel je Geld

We Are Public

Omdat we nu even niet een theatervoorstelling kunnen bezoeken, niet naar een concert kunnen gaan of naar de bioscoop kunnen, haalt We Are Public de kunsten gewoon naar huis!

Film, kunst, luisteren, theater, dans en muziek. Gewoon in je eigen huiskamer!

In Art We Trust!

Eregalerij

De eregalerij bevat een selectie van literaire meesterwerken van schrijvers uit Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Literatuurmuseum met hoogtepunten uit 1.000 jaar Nederlandstalige literatuur, zoals Camera Obscura van Nicolaas Beets en Max Havelaar van Multatuli.

Naar de Eregalerij

Zoek werk

Leer nu thuis hoe je werk kunt zoeken. Je leert over je cv, de brief, het gesprek en uitzendbureaus. Je bekijkt video’s met rustige uitleg. Doe je mee?

Mail naar info@levendesollicitatiegids.nl
of bel 06 23 93 57 26

Naar Zoek werk

Walk & Talk online

Hoe blijf je positief bij het zoeken naar werk? Doe elke woensdag en donderdag mee met Walk&Talk Online. Je krijgt veel tips van De Levende Sollicitatiegids en van de andere deelnemers.

Mail naar info@levendesollicitatiegids.nl
of bel 06 23 93 57 26

Naar Walk & Talk online

Online Taalhuis

Je kunt nu niet naar het Taalhuis toe. Maar je kunt wel op de computer doorgaan met leren lezen en schrijven. Bekijk de video's met oefeningen voor thuis. Er komen steeds nieuwe oefeningen bij.

Vragen:

telefoon: 06 46 59 13 71, e-mail: m.vandeweerd@biblionetgroningen.nl

Naar Online Taalhuis

Eet gezond

Gezond eten is belangrijk. Dieuwertje Blok vertelt je wat gezond is en wat niet. Je oefent met lastige woorden, verpakkingen lezen en met rekensommen voor als je boodschappen doet of kookt.

Vragen:

telefoon: 070 762 2 762
e-mail: info@oefenen.nl

Naar Eet gezond

Ontwikkel jezelf

Voor thuisblijvers: dagelijks online trainingen en webinars over solliciteren en ondernemerschap. Het aanbod is gratis. Voor in-between-jobbers of als je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Vragen:

telefoon: 06 40 86 19 25
e-mail: info@jobon.nl  

Naar JobOn

Vlogboek

Vlogboek is een YouTube-kanaal waar vlogger Jörgen de Nederlandse literatuur bespreekt.

In inmiddels meer dan honderd video’s vertelt hij over boeken, auteurs, literatuurgeschiedenis en -wetenschap en allerhande boeken en schrijvers en behandelt hij verschillende vragen die iets met lezen te maken te hebben.

Ontdek Vlogboek

Online leren

Je blijven ontwikkelen kan prima online! Zo zijn in de Online Bibliotheek honderden interessante hoorcollege's te vinden. Zoals van Herman Pleij, Govert Schilling en vele anderen. Of lees e-books over persoonlijke ontwikkeling, duik in de geschiedenis of filosofie, volg online een taalcursus of oefen voor je theorie-examen.

Leer meer!

Universiteit van Nederland

Nederlandse topwetenschappers delen via korte colleges de spannendste inzichten uit hun vakgebied. In verschillende formats brengen zij voor een jong en breed publiek de wetenschap tot leven door wekelijks een prikkelende vraag te beantwoorden.

Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij!

Naar het college van vandaag

Meer leren

Kies uit 28 gratis online trainingen. Zoals Beter thuiswerken, Lezen en schrijven, Word, Digitale fotografie, Yoga, Sporten en bewegen, Gezond eten, De iPad gebruiken, Excel, een cursus Geluk. Vraag nu toegang aan. Dan kun je binnen één werkdag aan de slag.

Meer informatie

Nóg meer tips?

Natuurlijk hebben we nog veel meer leuke en leerzame (lees-)tips voor volwassenen.