Tips voor thuisblijvers | Leerkrachten Voortgezet Onderwijs

Online lezen

Wist je dat kinderen en jongeren bij ons keuze hebben uit ruim duizenden e-books? De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Ze vinden er van alles en elke maand wordt het aanbod vernieuwd met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. Hebben jouw leerlingen uitleg nodig over het online lezen? Kijk dan hier!

Ontdek de e-books

Online luisteren

Met de gratis app Online Bibliotheek genieten jouw leerlingen altijd en overal van de mooiste verhalen. Er is keuze uit maar liefst ruim 3.500 titels. En tijdelijk is er een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als ze geen lid zijn van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

Ontdek de luisterboeken

Vlogboek

Vlogboek is een YouTube-kanaal waar vlogger Jörgen de Nederlandse literatuur bespreekt. In inmiddels meer dan honderd video’s vertelt hij over boeken, auteurs, literatuurgeschiedenis en -wetenschap en allerhande boeken en schrijvers en behandelt hij verschillende vragen die iets met lezen te maken te hebben.

Vlogboek.nl

Leesadvies

Lezen kan heel erg leuk zijn! Voorwaarde hiervoor is wel dat leerlingen boeken lezen die bij hen passen, over onderwerpen die ze interesseren, en noch te moeilijk, noch te simpel zijn. Leesadviezen.nl is gemaakt om ze te helpen bij het kiezen van het juiste boek, zodat lezen leuk wordt, is en blijft! Het docentengedeelte bevat toetsvragen en opdrachten.

Naar de leesadviezen

Doe je digiding

Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid is de lesomgeving van Stichting Digisterker voor vierdejaars vmbo-leerlingen en voor eerstejaars mbo-studenten.

Bij de modules maken leerlingen en studenten aan de hand van thema’s kennis met digitale overheidsdiensten.

Naar Doe je digiding

Delpher

Ken je Delpher al? Ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Duik in het verleden met de grootste online krantenbank van Nederland en historische database. Laat leerlingen bijvoorbeeld de krant van hun eigen geboortedag zoeken. Delpher is gemakkelijk te doorzoeken en gratis te gebruiken. 

Duik in Delpher

Oefen voor je theorie-examen

Kunnen leerlingen even geen rijlessen nemen omdat we allemaal zoveel mogelijk binnen moeten blijven? Laat ze dan alvast oefen voor hun theorie-examen! Ze oefenen gratis voor het theorie-examen voor auto, bromfiets of motor en vergroten zo de kans om het theorie-examen te halen!

Naar Theorie.nl

LiteRom

Op zoek naar een goed boek? Raadpleeg LiteRom, een handige website met van alles over Nederlandstalige literatuur. De website wordt dagelijks aangevuld en heeft dus altijd de nieuwste informatie. Op deze website is de volledige tekst van ruim 60.000 boekrecensies vanaf 1900 opgenomen.

Raadpleeg LiteRom

Uittrekselbank

De Uittrekselbank biedt een veelzijdig overzicht van uittreksels van Nederlandse en uit het buitenland vertaalde literatuur. Ideaal voor docenten die op zoek zijn naar meer achtergrondinformatie over boeken en voor leerlingen die bezig zijn met hun leesdossier, boekverslag of boekbespreking.

Speciaal voor jongeren is er de Uittrekselbank Jeugd.

Uittrekselbank

Eregalerij

De eregalerij bevat een selectie van literaire meesterwerken van schrijvers uit Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Literatuurmuseum met hoogtepunten uit 1.000 jaar Nederlandstalige literatuur.

In de eregalerij worden klassiekers als e-book aangeboden, zoals Camera Obscura van Nicolaas Beets en Max Havelaar van Multatuli.

Naar de Eregalerij

JaapLeest

JaapLeest is de recensiesite van kinderboekenliefhebber Jaap Friso. Op deze site worden nieuwe kinder- en jeugdboeken besproken. 

Jaap is al zijn hele leven geïnteresseerd in kinderboeken en publiceert al meer dan 25 jaar over jeugdliteratuur in diverse media.

de site zoek je eenvoudig op leeftijd, genre en thema.

Naar Jaapleest.nl

De Leesfabriek

De Leesfabriek is een site voor en door jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De Leesfabriek blogt, maakt filmpjes en foto’s, kletst met schrijvers en zorgt dat jongeren met elkaar praten over boeken.

Het is dé digitale hangplek voor jongeren die graag boeken lezen.

Naar Deleesfabriek.nl

LessonUp

Een tip voor online lesgeven met het grootste gemak: Met LessonUp geef je gevarieerde interactieve lessen met video's, afbeeldingen, interactieve vragen en quizzen. Je betrekt jouw leerlingen nog meer bij de les en differentieert op een laagdrempelige wijze naar hun persoonlijke behoeften.

Ontdek LessonUp

Bewegend leren

Nu het onderwijs grotendeels thuis plaatsvindt, is het misschien wel belangrijker dan ooit om zo actief mogelijk te leren. Bewegend leren vergroot de aandacht en de betrokkenheid van leerlingen en daarnaast is het voor hen ook fijn om even niet met zijn allen aan die keukentafel te zitten. 

Lees meer

Gratis mediawijsheidlessen

Vergroot mediawijsheid vanuit huis met de gratis mediawijsheidlessen van Bomberbot voor VO klas 1 en 2. Wekelijks een nieuwe les met opdrachten die leerlingen zelfstandig kunnen maken. Ideaal als (extra) weekopdracht voor leerlingen thuis. 

Naar de lessen

Nóg meer tips?