Veelgestelde vragen


Kan ik zelf bepalen wanneer ik de bibliotheek tijdens openingstijden bezoek?

Niet helemaal, er geldt namelijk per vestiging een maximum aantal bezoekers. Vanaf 13 jaar maakt iedereen gebruik van een winkelmandje om te garanderen dat er niet te veel bezoekers aanwezig zijn.

Hoe weet ik welke activiteiten doorgaan?

Vanwege de aangescherpte maatregelen hebben we helaas te maken met veel annuleringen. Via deze pagina kun je zien welke activiteiten geannuleerd zijn. Staat de activiteit die je zoekt hier niet tussen, dan kun je er van uit gaan dat de activiteit wél doorgaat. 

Is een mondkapje verplicht in de bibliotheek?

Vanaf 13 jaar verzoeken we iedereen om een mondkapje te dragen. Zodra iemand zit, kan het mondkapje af. Het gebruik van een mondkapje is niet verplicht.

Gaat het ingeleverde materiaal in quarantaine?

Bibliotheekmateriaal dat is ingeleverd, gaat niet in quarantaine. Het effect van quarantaine van ingeleverde materialen wordt teniet gedaan doordat alle materialen in de bibliotheek door onze bezoekers kunnen worden aangeraakt. Bovendien bestaat er geen zekerheid over de veiligheid die de quarantainemaatregel zelf biedt. Het RIVM schat in dat de kans dat iemand via een boek besmet wordt niet groot is, zelfs wanneer het virus op dat boek aanwezig is. Om schijnveiligheid te voorkomen volgen we de maatregelen die op basis van adviezen van het RIVM in andere branches (zoals de levensmiddelenmarkt en pakketdiensten) worden toegepast. Onze medewerkers houden zich aan de hygiënemaatregelen bij het innemen van materialen. Bezoekers wordt gevraagd om hun handen te desinfecteren als ze de bibliotheek binnenkomen. Dit zijn de belangrijkste en meest effectieve maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. 

Wanneer moet ik de boeken die ik nog thuis heb inleveren?

Je kunt je inleverdatum nakijken door in te loggen in ‘Mijn Bibliotheek’ of navraag te doen bij onze Klantenservice via 024 327 49 11 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur.

Is jouw vestiging gesloten? Dan kan je tot een week na heropening je boeken boetevrij inleveren. Bekijk hier of jouw vestiging geopend of gesloten is.

Kan ik mijn boete ook via de betaalautomaat in de bibliotheek betalen?

Ja, dat kan. Uiteraard alleen in de bibliotheken waar een betaalautomaat aanwezig is. Betalen kan ook via iDeal in ‘Mijn Bibliotheek’ op de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid (www.obgz.nl)

Moet ik abonnementsgeld betalen over de periode dat de bibliotheken gesloten waren?

Ja. De coronacrisis is een overmachtsituatie waardoor de bibliotheek een deel van haar diensten tijdelijk niet kon leveren. We organiseerden alternatieven om onze boeken, cd’s en dvd’s zo snel en veilig mogelijk beschikbaar te stellen, zoals de Afhaalbieb, ondanks de sluiting van onze vestigingen. Hierbij hielden we rekening met de hygiënemaatregelen van het RIVM. Op onze tips-voor-thuis pagina kun je vinden welke producten en diensten van de bibliotheek je online kunt gebruiken, zoals luisterboeken, e-books en online taaloefeningen.

Kan ik lid worden in de bibliotheek?

Dat kan in onze grotere vestigingen als er personeel aanwezig is. Neem dan wel een geldig legitimatiebewijs en een pinpas mee. Bij kinderen die jonger zijn dan 16 jaar is begeleiding door een ouder of verzorger verplicht. Klik hier voor de openingstijden van onze vestigingen. Je kunt ook altijd online lid worden via www.obgz.nl/lid-worden

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt, wat nu?

Om misbruik te voorkomen, raden we je aan je pasje als vermist te melden om de pas te blokkeren. Dit kan online via ‘Mijn bibliotheek’, via een medewerker in de bieb of telefonisch/per mail via onze Klantenservice (tel. 024 – 327 49 11, klantenservice@obgz.nl). Een nieuwe pas kost €5,- en legitimatie is verplicht. Bij kinderen onder de 16 jaar is begeleiding van een ouder of verzorger noodzakelijk. 

Kan ik materiaal reserveren?

Ja, je kunt bij de geopende vestigingen reserveren. Bij de reservering kun je kiezen voor de gewenste ophaalvestiging. Als jouw bibliotheek nog niet open is, kun je kiezen voor een andere vestiging in de buurt. Ook landelijke materialen kunnen weer geleend worden.

Ik wil een reservering ophalen, hoe werkt dat?

Reserveringen kun je ophalen in onze speciale reserveringskast. De reserveringen zijn gesorteerd op de eerste drie letters van je achternaam. 

Ik kan / durf nog niet naar de bieb, wat kan ik doen?

Bibliotheekleden kunnen thuis gebruik maken van de online bibliotheek, voor het lezen van e-books en luisteren naar luisterboeken. Kijk hier voor meer informatie. Ook hebben we een webpagina met nog veel meer ‘Tips voor Thuis’, deze vind je hier.  

Welke vestigingen zijn open en welke nog gesloten?

Op dit moment zijn gesloten:

  • Bibliotheek Overasselt

 

Bekijk hier de actuele openingstijden.

Waarom zijn er in sommige kleine vestigingen geen medewerkers aanwezig?

In deze vestigingen kunnen we vanwege de strenge RIVM-maatregelen geen veilige werkplek waarborgen voor onze medewerkers. Bezoekers van deze onbemande vestigingen kunnen met hun vragen terecht bij onze Klantenservice via 024 – 327 49 11. 


Staat je vraag er niet bij?