Harry Potter Experience

✨ Laat je betoveren! ✨

Op maandag 18 april staat het hele Mariënburgplein op z'n kop! Op het plein zelf, in Bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kun je je onderdompelen in de magische wereld van Harry Potter. Deze ontzettend populaire boekenreeks bestaat dit jaar alweer 25 jaar. Doe mee met een Quidditchdemonstratie, ga op de foto met de sorteerhoed of professor Anderling, leef je uit tijdens een workshop fan art of fan fiction, of leun achterover tijdens een college over Harry Potter en de dood. Wil je je Harry Potter-verzameling uitbreiden? Dat kan bij kraampjes van bijv. Dekker van de Vegt of Gator merchandise. Of misschien win jij wel een prijs bij de enige echte Harry Potter Quiz. Trek je tovercape maar uit de kast!

Je vindt het programma per locatie hieronder.

Houd ook onze Facebook- en Instagram pagina in de gaten om op de hoogte te blijven!


✨ Droom jij ook nog steeds van je toelatingsbrief voor Zweinstein? ✨

Wij helpen je aan alle studieboeken die je nodig hebt om vanuit huis een wizard te worden! Kies een schoolvak waar je graag meer over zou willen weten en wij helpen je aan de beste leestips.


✨ Mariënburgplein ✨

Op de foto met de auto uit Harry Potter en de geheime kamer

Een Ford Anglia uit 1964, een replica van de wel bekende Harry Potter auto (of eigenlijk de Weasley's Car) vind je ook op de Harry Potter Experience! Ga op de foto met de auto en neem het als souvenir mee naar huis!

The Happy Witch

Wil jij ook leren vliegen op een bezemsteel net als de tovenaars uit Harry Potter? The Happy Witch biedt haar bezem aan om het zelf eens te proberen.

Alle leeftijden

Quidditch Clinic

Altijd al Quidditch willen spelen? Nu kan het! Tijdens de Harry Potter Experience krijg jij van spelers van het nationale team quidditch-training. Ze geven tips en tricks en jij kunt als dreuzel een voorproefje krijgen van deze wervelende sport. Wie wil dat nu niet?

Alle leeftijden

Foto: Van Klaveren Quidditch Photography

✨ Bibliotheek De Mariënburg ✨

Harry Potter schaak- en damtafels

Alle leeftijden

Ga op de foto met Mandragora (Mandrakes) en de sorteerhoed (alle leeftijden)

Alle leeftijden

Magical Fotobooth

Een Magical Photobooth met fotograaf! Ga verkleed op de foto of zet de sorteerhoed op. De foto wordt direct uitgeprint en krijg jij mee naar huis. Trek professor Anderling (of een andere cosplayer) aan haar mouw en ga samen op de foto!

Alle leeftijden

De Grote-Harry-Potter-Quiz

Test jouw kennis van Harry Potter tijdens de Grote-Harry-Potter-Quiz. Alles wat je nodig hebt is kennis en een telefoon. Er is een Nederlandse en Engelse versie. Natuurlijk kun je mooie prijzen winnen. Laat die hersens maar kraken!

Alle leeftijden

Shoppen

In de bibliotheek staan kraampjes met heel veel Harry Potter goodies. Snuffel lekker rond, maar pas op, je wordt er heel hebberig van!

Alle leeftijden

Fan art: Magische wezens tekenen

Workshop door illustrator Renée Rienties.

In de wereld van Harry Potter zitten de meest fantastische wezens vol magische krachten. Tijdens de workshop Fan art leer je van Illustrator Renée Rienties hoe je de mooiste magische wezens tekent.

Vanaf 10 jaar

Fan Fiction: Schrijf jij het volgende deel in de reeks?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met de dingen die belangrijk zijn bij fan fiction schrijven: slim stelen en dingen naar je eigen hand zetten. Welke dingen spreken je aan in het Harry Potter universum en in jouw eigen universum?

Vanaf 12 jaar

✨ Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ✨

Harry Potter in Virtual Reality

Je hebt de boeken gelezen en de films gezien, maar zelf rondkijken in de wereld van Harry Potter is toch wel next level! Het Huis van
de Nijmeegse Geschiedenis is al magisch om te zien, maar met een VR-bril opstap je écht Zweinstein binnen. Ga op onderzoek uit door de duistere gangen, kerkers en zolderkamers.

Alle leeftijden

✨ LUX ✨

WINGARDIUM… FILMOSA!

Verschijnselen, verdwijnselen, bezweringen en spreuken: laat
je betoveren door de magie van film! In deze workshop kun jij met behulp van een camera, een green screen en slimme montagetrucjes zelf toveren met film. Laat dingen door de ruimte zweven, probeer de snaai te vangen of jaag iemand de stuipen op het lijf in je onzichtbaarheidsmantel. Super simpel, super effectief!

Voor deze workshop is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Vanaf 10 jaar

Debat: Harry Potter vs. J.K. Rowling

Vijfentwintig jaar geleden verscheen het eerste deel van de Harry Potter-reeks. Velen wentelden zich meteen vol overgave in de magische wereld die schrijver J.K. Rowling creëerde. Inmiddels dragen Harry Potter-fans de liefde voor deze boekenreeks van generatie op generatie over. De films staan bij mensen op het netvlies en de boeken in vrijwel alle boekenkasten. Maar helaas is de magie niet voor iedereen vanzelfsprekend. J.K. Rowling blijkt minder inclusief te zijn dan iedereen dacht. J.K. Rowling wordt gezien als een TERF (trans-exclusionary radical feminism): een feminist die trans vrouwen niet als ‘echte’ vrouwen beschouwt. Als je weet dat iemand trans personen kwetst en uitsluit, mag je de boeken dan nog wel leuk vinden? Want waar de boeken bij de ene persoon voor verbinding zorgen, zorgen ze voor de andere persoon voor pijn. We gaan daarover in gesprek met vertegenwoordigers vanuit de trans community, liefhebbers en wetenschappers. En natuurlijk ook met het publiek. Praat je mee? 

Voor dit debat is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Een mythisch college boordevol verhalen

Door verhalenverteller Paul Groos. De boeken over Harry Potter zitten boordevol verwijzingen naar mythologische verhalen. Niet zo vreemd, als je weet dat J.K. Rowling Latijn en Grieks heeft gestudeerd. Wist je dat Romeinse schrijvers het ook al over de basilisk hadden? Dat er in Griekenland ruim tweeduizend jaar geleden al verhalen werden verteld over Centauren die zowel woest als wijs waren? En over een Feniks, die toen nog geen Felix heette? In een half uurtje laat verhalenverteller Paul Groos je kennismaken met deze verhalen. En dan begrijp je pas echt waarom Pluisje, de driekoppige hond, wordt betoverd door de klanken van muziek!

Voor dit college is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Vanaf 12 jaar

"The Ones That Love Us Never Really Leave Us"

Een college door Tim Arets. Als je J.K. Rowling vraagt waar Harry Potter over gaat, wat zegt ze dan? Waarschijnlijk gaan er verschillende ideeën door je hoofd, maar zelf zegt ze: de dood. Van begin tot eind speelt de dood een rol in de boeken en films. Voor zijn masterscriptie van de studie Informatie- en Communicatiewetenschappen (RU) onderzocht Tim Arets (28) de manier waarop de dood en het leven na de dood een rol spelen in de boeken van Harry Potter. Daarnaast onderzocht hij wat voor invloed dit heeft op de visie van de lezers over de dood en het leven na de dood.

In dit interactieve flitscollege van 30 minuten vertelt hij over
zijn ontdekkingen en laat hij je op een andere manier naar Harry Potter kijken. De respondenten van zijn onderzoek kunnen het je in ieder geval aanraden: "Wow, door dit onderzoek ga ik alle boeken absoluut weer opnieuw lezen!"

Voor dit college is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Vanaf 12 jaar


✨ Meer over Harry Potter ✨

 • Lego Harry Potter

  Elisabeth Dowsett

  Overzicht van de wereld van 'Lego Harry Potter', waarin sets met Harry Potter, zijn vrienden, kasteel Zweinstein, Zwerkbal en nog veel meer te zien zijn. Met informatie over Lego en grote kleurenfoto's. Kijken vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lego Harry Potter

 • Lego® Harry Potter™

  Jon Richards

  Overzicht van de wereld van 'Lego Harry Potter', waarin alle minifiguren van Harry Potter, zijn vrienden, leraren, draken, feniksen en nog veel meer te zien zijn. Met kleurenfoto's. Kijken vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lego® Harry Potter™

 • Harry Potter and the cursed child

  Jack Thorne

  Albus, de oudste zoon van Harry Potter, sluit op Hogwarts vriendschap met Scorpius Malfoy. Samen bedenken ze een manier om het verleden te veranderen. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Harry Potter and the cursed child

 • Fantastic beasts and where to find them

  J.K. Rowling, Newt Scamander

  Lesboek van Harry Potter met, van a t/m y, beschrijvingen van fantastische dieren die alleen gezien kunnen worden door tovenaars. Met een inleiding van de bekende magie-zoöloog Newt Scamander en veel grote kleurenillustraties. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Fantastic beasts and where to find them

 • Quidditch through the ages

  J.K. Rowling

  De geschiedenis en ontwikkeling van zwerkbal, een sport die wordt beoefend in de Harry Potter-boeken. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Quidditch through the ages

 • Zwerkbal door de eeuwen heen

  J.K. Rowling

  Lees alles over de geschiedenis en ontwikkeling van zwerkbal, een sport die wordt beoefend in de Harry Potter-boeken. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zwerkbal door de eeuwen heen

 • Fabeldieren en waar ze te vinden

  J.K. Rowling, Newt Scamander

  Lesboek van Harry Potter met beschrijvingen van fantastische dieren die gezien kunnen worden door (aankomende) tovenaars. Met een inleiding van de bekende magie-zoöloog Scamander. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Fabeldieren en waar ze te vinden