Roze Woensdag Jong! 2022

Roze outfits, regenboogvlaggen, dragshows en heel veel vrolijke mensen… ieder jaar staat Nijmegen op haar kop tijdens Roze Woensdag. Tijdens deze speciale dag van de Vierdaagse(feesten) kleurt de hele stad roze. Vorig jaar was In Bibliotheek De Mariënburg, LUX en op het Mariënburgplein de eerste editie van Roze Woensdag Jong! Tijdens dit glinsterende programma kunnen jongeren feest vieren, shoppen, schrijvers ontmoeten, geïnspireerd raken en nog veel meer. Een nieuwe editie kan na het succes van vorig jaar dan ook niet uitblijven! Kom jij ook naar het Mariënburgplein om samen met andere jongeren Roze Woensdag te vieren?

Wees erbij op 20 juli tussen 13.00 en 17.00 uur bij Roze Woensdag Jong! 

✨ Check HIER het blokkenschema! ✨

Tijdens Roze Woensdag Jong! zullen foto's en video-opnames worden gemaakt.


🏳️‍🌈 Wie zijn er allemaal? 🏳️‍🌈

✨ Queer in Young Adult ✨

Valentijn Ringelberg ✨

Valentijn Ringelberg (hij/hem/hen/hun) heeft in zijn leven al veel verschillende baantjes gehad. Van achter de computer als digital designer tot voor de klas als onderwijsassistent in de Nederlandse taal. Toch heeft Valentijns hart altijd bij het schrijven van boeken gelegen.

Met het eerste deel in zijn Young Adult fantasyserie De Raad van Vha’Rymn – Voorbij het Wederwoud – maakte hij zijn debuut en het boek werd opgevolgd door Hij Die Niet Bestaat, Als het duister roept, Eeuw van de Vhéi en Uit as herrezen (winter 2022).

Tevens heeft Valentijn onder het pseudoniem Arby Valentine een New Adult romance getiteld Ondine geschreven, die een Indie Award won in de categorie ‘Meest Verrassende Plottwist 2021’. 

Valentijn runt samen met zijn vriend Thomas vanuit huis uitgeverij CauldronBooks en hun webshop Goblint & Co.

Nadine Swagerman ✨

Nadine Swagerman droomde er als zevenjarig meisje al van om
schrijver te worden. Ze stond in de finale van twee schrijfwedstrijden, en in 2017 kwam haar droom uit toen zij een boekcontract tekende bij uitgeverij Kluitman.

Swagermans debuut Eén waarheid verscheen in 2018 en werd in 2019 bekroond met de Jonge Jury Debuutprijs. Ook stond haar debuut op de longlist voor de Hebban Debuutprijs.

In maart 2020 verscheen haar tweede boek Maar ik ben jou niet bij uitgeverij Kluitman. Sinds 14 februari 2022 ligt haar nieuwste boek Aan de andere kant van geluk in de (online) boekwinkels.

Marieke Nijkamp ✨

Marieke Nijkamp (zij/hen) vertelt al van jongs af aan verhalen en is altijd gefascineerd geweest door taal, ideeën en fantasie. Mariekes debuutroman This Is Where It Ends verscheen in 2016 in de Verenigde Staten en stond ruim zeventig weken in de bestsellerlijst van de New York Times. Het boek werd in het Nederlands vertaald als 54 Minuten en won hier de Hebban Award voor Beste Young Adult.

Sinds 54 Minuten heeft Marieke verscheidene boeken geschreven, waarbij in al haar YA titels queer en trans personages de hoofdrol
spelen. Ook schrijft Marieke inmiddels comics en graphic novels, onder andere voor uitgevers als Marvel en DC.

✨ Boekentips ✨

Dilayra Verbrugh ✨

Dilayra Verbrugh was al gek op lezen sinds ze een boek kon oppakken, maar door Percy Jackson en Land of Stories is haar liefde voor lezen echt begonnen. Helaas kwam ze erachter dat ze geen boeken kende waar ze zich aan kon relateren, omdat er amper diversiteit in boeken zat. Ze besloot zelf om queer boeken op TikTok te tippen en kreeg veel positieve reacties! Nu is haar account @gayotic_bookworm ontzettend populair en heeft ze een enorme following.

Nadie van den Dikkenberg ✨

Nadie van den Dikkenberg (zij/haar, 1995) werkt als boekverkoper bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen. Ze leest graag Engelse fictie en boeken over maatschappijvraagstukken.  

Workshop Heartstopper tekenen met Emma Ringelding ✨

Emma Ringelding (Arnhem, 1991) is neerlandicus en stripmaker. Ze tekende voor onder andere Eppo Stripblad, de Boekenkrant, Zwijsen en verschillende andere uitgeverijen. Het liefst werkt ze op het
snijvlak van strip en literatuur, bijvoorbeeld in de reeks die ze maakte voor de verstuurbare boekjes van Uitgeverij Loopvis: literaire klassiekers samengevat in vijftien pagina’s tekst en beeld, van Harry Mulisch’ Ontdekking van de hemel tot James Joyce’ Ulysses.

Drag Queen Memory Game XL ✨

Wat is er nu toffer dan samen met je vrienden Drag Queen Memory spelen? Een aantal van de kaarten uit dit spel met bekende Nederlandse drag queens zijn heel groot gemaakt. Je speelt het spel met de levendige foto's van Dim Balsem die de verschillende kledingstijlen en make-up laten zien. De personages vertegenwoordigen het brede scala aan subculturen binnen de drag-wereld. Eén set bevat een foto van het personage zonder en met drag-outfit. Vind zoveel mogelijk sets!

Het hele spel is tijdens Roze Woensdag Jong! op normaal formaat te koop bij de kraam van Dekker van de Vegt boekverkopers in de bieb.

Copyrights: BIS publishers & Maaike Strengholt 2021
Concept: Maaike Strengholt
Fotografie: Dim Balsem

Queer Blackout Poetry ✨

In samenwerking met Radboud Universiteit Diversity, equity and inclusion staat er een toffe workshop op het programma, waarin je zelf aan de slag kunt met woorden en kunst.

Je gaat van boeken/kranten/affiches een queer-related kunstwerkje maken. Dat doe je door middel van blackout poetry. Door woorden weg te krassen uit alledaagse tekstbronnen zoals kranten, komt er uit de overgebleven woorden een kunstwerkje tevoorschijn. In het Nederlands heet dit een stiftgedicht. Het resultaat staat symbool voor het leven van queer personen binnen een heteronormatieve samenleving. 

De workshop wordt gegeven door Liene Schipper van Artez Creative Writing.

🛍️ Winkeltjes 🛍️

De film ANNE+ met Q&A met regisseur Valerie Bisscheroux en acteur Ayla Çekin Satijn

Net voordat Anne gaat emigreren naar haar grote liefde Sara in Montréal, keurt haar uitgever het manuscript dat ze heeft ingediend voor haar eerste boek af. Wat heeft Anne nou eigenlijk te vertellen? Noodgedwongen gaat Anne op zoek naar wat ze wil in het leven, want niet alleen het hoofdpersonage uit haar boek lijkt te zijn afgedwaald. Dan ontmoet ze de non-binaire Lou die anders in het leven staat. Langzaam vindt Anne al struikelend richting in haar leven. Ze herschrijft haar boek en realiseert zich dat ze keuzes moet maken.

Na afloop kun je regisseur Valerie Bisscheroux en acteur Ayla Çekin Satijn jouw prangende vragen stellen tijdens een Q&A.

ANNE+ is een initiatief van Maud Wiemeijer (scenario), Valerie Bisscheroux (regie) en Hanna van Vliet. De film is geproduceerd door Rachel van Bommel en Suzan de Swaan van Millstreet Films, in coproductie met BNNVARA, en tot stand gekomen met steun van de Netherlands Film Production Incentive en CoBO.

Over Valerie en Ayla
Valerie Bisscheroux focust zich als regisseur op positieve en genuanceerde representatie van LGBTQ+ karakters en storylines in films en series. Met vooruitstrevende verhalen van vrouwen en queer personen die zoeken naar hun identiteit en expressie. ANNE+ is haar regiedebuut. Ze maakte ook een serie van ANNE+.

Ayla Çekin Satijn is (stem)acteur, regisseur en moderator. Ze is naast ANNE+ te zien in de serie Het F-woord en binnenkort in de series Deep Shit (NPO) en Dirty Lines (Netflix). Ze is een Turkse queer vrouw en voelt een groot belang voor representatie van vooruitstrevende vrouwenrollen. Momenteel maakt ze haar debuut als regisseur met haar zelfgeschreven korte film Beş op het Nederlands Film Festival.
 

Roze docu (37 minuten) ✨

• Skip and the Rhythm Rangers
Deze korte docu laat je binnentreden in het hoofd van de veertienjarige Skip. Voor hem is dansen het belangrijkste in zijn leven. Eén gedachte weerhoudt hem echter: "Voguing is voor gays". Geeft Skip zijn droom op of kiest hij ervoor om zichzelf te blijven?
• Meisjesjongensmix
Als je een jongen én een meisje bent, ben je eigenlijk niets. Dat zei iemand tegen Wen Long, een geadopteerd kind dat intersekse is en dus geslachtskenmerken heeft van een jongen en een meisje. Wen Long vertelt er openhartig over en laat zien hoe raar het is dat die scheiding zo belangrijk is.
• Ik Ben Een Meisje!
Al vanaf jonge leeftijd draagt Joppe meisjeskleding en pruiken. In groep acht heeft ze een grote stap gemaakt en iedereen gevraagd om haar voortaan niet met “hij”, maar “zij” aan te spreken. Dat ging eigenlijk best gemakkelijk. Toch blijven sommige dingen moeilijk. Zo weet ze niet hoe de jongen die ze leuk vindt zou reageren, als hij erachter kwam dat ze is geboren met genderdysforie. Ook kan ze niet wachten tot ze er helemaal uitziet als vrouw.
 

Roze fictie (48 minuten) ✨

• Yulia & Juliet
In de hopeloze omgeving van een jeugdinrichting vinden twee meisjes heil in de liefde voor elkaar. "Je bent de zon", zegt de een. "Doe niet zo poëtisch", zegt de ander terwijl ze stiekem zoenen. Ruimte voor hun relatie is er niet echt in de jeugdinrichting, maar wanneer een van hen vrij komt, worden ze volledig van elkaar losgerukt. Kunnen ze hun liefde later hervatten buiten de muren van de inrichting of is het beter als ze zich herenigen binnen de bekende maar afgesloten omgeving? De tienermeiden zijn hoe dan ook bereid hun toekomst op het spel te zetten voor elkaar.
• Marlon Brando
In de laatste weken als middelbare scholier slijten Cas en Naomi, beiden uit de kast, hun dagen het liefst met elkaar. Als ‘broer en zus’ van andere ouders ervaren ze veiligheid en liefde die ze elders niet vinden. Maar wanneer hun toekomstplannen hen uit elkaar lijkt te drijven, komt hun relatie op losse schroeven te staan en moet de aanhankelijke Cas alleen durven te zijn.
• Turn It Around
Tijdens een huisfeest is de 15-jarige Bram omringd door vrienden. Hij trekt de aandacht van veel mooie meiden, maar Bram heeft geen oog voor hen. Wel voor de mooie, iets oudere Florian op de dansvloer. Het is liefde op het eerste gezicht, maar niemand weet dat Bram homo is. Naarmate de avond verstrijkt en de spanning tussen de jongens heviger wordt, beseft Bram dat hij een keuze moet maken. Als er een spelletje flesje-draaien wordt gestart, besluit hij een letterlijk draai te geven aan de avond... en misschien wel aan de rest van zijn leven.

Nicky from the Netherlands presents the Future of Drag ✨

Heb jij altijd al gedroomd van jouw eerste performance in drag? Hakken, wimpers, pruiken, glitter, baarden, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij! Roze Woensdag Jong! en Dragqueen Nicky from the Netherlands slaan de handen ineen om Roze Woensdag Jong! af te sluiten met een spectaculaire dragshow. En iedereen op het podium staat voor het allereerst voor publiek.

Meld je aan via hvdl@obgz.nl en volg op 17 juli tussen 14.00 en 16.00 uur gratis een dragworkshop onder leiding van Nicky en andere ervaren dragqueens. Tijdens deze workshop kun je je voorbereiden op jouw performance zodat jij op 20 juli de show steelt!

Deze workshop is voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar en vindt plaats in Bibliotheek De Marienburg.

Nicky Ebbeng ✨

Nicky is Dragqueen, theatermaker en acteur. Als maker is ze verbonden aan Theatergroep GRAS. Vanuit haar eigen theater op het NYMA-terrein maakt ze twaalf voorstellingen met amateurs en jongeren en twee voorstellingen met professionals per jaar. Daarnaast is ze gastregisseur op verschillende middelbare scholen (Citadel, Maimonides), organiseert ze het Nijmeegse Shakespearefestival en zet ze zich als nachtwethouder van Nijmegen en dragqueen sterk in voor de LHBTQIA* community.

Vanaf het najaar host ze een eigen dragshow op het NYMA Terrein.

Gender unicorn met Dito ✨

Gender en aantrekkingskracht zijn niet binair. In plaats daarvan vallen veel mensen ergens op een spectrum waar sekse, identiteit, expressie en vormen van aantrekkingskracht wel of niet samenvallen. Om te onderzoeken wat bij jou past op het moment, is de gender unicorn (een uitbreiding van de genderbread person) op groot canvas te zien, samen met stellingen/vragen over allerlei onderwerpen. Vrijwilligers van Dito zullen er zijn om uitleg te geven, gesprekken te hebben, of om elke vraag die je hebt te beantwoorden.

Dito is de LHBTQIA+ organisatie voor jongeren tussen 18 en 28 jaar oud, en Jong&Out organiseert maandelijkse bijeenkomsten voor jongeren onder de 18. Denk aan activiteiten zoals spelletjesavonden, borrels, lunches, het MilQ (gay)feest, Roze Week, en andere activiteiten voor gezelligheid en educatie voor onze community.

Queer in het licht met Naomi Grant ✨

Op paarse vrijdag 2021 verscheen bij ROSE stories Queer in het licht, het debuut van Naomi Grant, met bijdragen van Rashida Moentadj, Rubaina Bhikhie en illustrator Nazrina Rodjan. Queer in het licht is een boek vol inspiratie over én voor mensen die op hun eigen manier een liefdevolle bijdrage leveren aan de wereld, waarbij hun queeridentiteit een van de vele facetten is van hun persoonlijkheid. Het zijn 31 verhalen over liefde, over pride, over het leven vieren, over helpen en doorgeven. Maar bovenal: over groots dromen en alles voor elkaar krijgen.

Over Naomi Grant
Naomi Grant is een persoonlijke, motiverende, soms shockerende, docerende en altijd eerlijke schrijvende performer. Ze praat graag over onderwerpen waar men niet graag over praat. Ze schrijft in opdracht van bijvoorbeeld FunX en Scotch&Soda, vat live een evenement in spoken word samen zoals de LHBTQI+-talkshow FRESH of schrijft persoonlijke teksten voor een jarige, zwangere of medewerker van het jaar. Haar teksten zetten aan tot nadenken en dialoog, want Naomi vindt: “To heal the world, we first have to heal ourselves” (Michael Jackson).

Over Nazrina Rodjan
Nazrina Rodjan is illustrator, kunstenaar en storyteller. Ze is de illustrator van het boek ‘Queer in het licht’, geschreven door Naomi Grant. Verhalen vertellen door het maken van beeld is haar passie en haar beroep is het maken van de brug tussen woorden en publiek. Dit doet ze nu vooral in de vorm van graphic novels, kinderboeken en animaties. De geschiedenis vanuit verschillende perspectieven in beeld brengen is één van haar doelen. Een ander doel is het maken van beelden die herkenbaar en inspirerend zijn voor kinderen in Nederland, vooral voor queer kinderen van kleur. Het mooiste vindt ze wanneer mensen een stukje van zichzelf herkennen in haar werk.  

Bouw je eigen queer samenleving met Terra Nova Minimaatschappij! ✨

Wie mag de norm bepalen, en wat als dat telkens dezelfde mensen zijn? Hoeveel moet de meerderheid aanpassen aan de minderheid? Met dialoogspel Terra Nova Minimaatschappij sta je aan het roer van een nieuwe samenleving en word je uitgedaagd om systemen kritisch aan te pakken. Verken je eigen kijk op queer vraagstukken en leer op een luchtige manier van de kijk van een ander. Het houten spelmateriaal maakt complexe uitdagingen concreet en bespreekbaar. Zo kan iedereen kan meedoen, zonder moeilijke woorden of voorkennis.


Splinter Chabot blikt terug op Roze Woensdag Jong! 2021

Schrijver en presentator Splinter Chabot was onder de indruk van de Roze Woensdag Jong! 2021. “Een evenement waarbij de kleurrijkheid en de vrolijkheid ontzettend wordt gevierd en omarmd.” We spraken Chabot rond de Roze Woensdag-activiteiten van de bibliotheek De Marienburg en LUX, die dit jaar in het teken stonden van het thema ‘Jong’.

Lees meer in dit artikel van RN7.