Nationale Voorleesdagen 2022

Van woensdag 26 januari t/m zaterdag 5 februari 2022

Voorlezen is hartstikke leuk!

Maar wist je dat het je ook leuker maakt? Prentenboeken laten je de wereld beleven door de ogen van een ander. Voorlezen helpt kinderen daardoor om zich te verplaatsen in iemand anders. Ook is voorlezen goed voor de taalontwikkeling. Het heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Niet alleen leuk dus, ook nog nuttig!

Van 26 januari tot en met 5 februari 2022 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. In deze periode staan prenten-en voorleesboeken volop in de aandacht, met als doel het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Hier inspireren we je graag met tips om het voorlezen nog leuker te maken.


📚 Prentenboeken Top 10

Op zoek met Vos en zijn vriendjes!

Vos gaat een stukje rijden en heeft het zo naar zijn zin, dat hij helemaal niet merkt dat de kikker achterop springt. En de pauw. En het geitje... Het is een echte beestenboel geworden! Kun jij Vos helpen? Hij is namelijk wat spullen kwijt... Zoek mee met de zoekplaat die aansluit bij het boek 'Vos gaat een stukje rijden' uit de Prentenboeken Top 10. Je vindt de zoekplaat in de bibliotheek, of je downloadt hem via onderstaande knop.

Ga op zoek!


Samen zingen tijdens de Nationale Voorleesdagen

Zing mee met Vos! (0-4 jaar)

Zing met Monster! (4-6 jaar)

Vos komt eraan! Kinderlied

Werk je als pedagogisch medewerker of sta je voor de klas?

Onze educatiemedewerkers komen graag in de groep voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen tussen 26 januari en 5 februari a.s. Voor de peuters lezen we voor uit "Vos gaat een stukje rijden", voor groep 1, 2 en 3 is er het Prentenboek van het jaar: "Maar eerst ving ik een monster".

Boek een bezoek


Prentenboek van het jaar 2022

Kees de Boer, Tjibbe Veldkamp Maar eerst ving ik een monster

Een jongetje (jij-persoon) moet gaan slapen maar verzint steeds meer monsters die hij nog moet vangen. En daarna moet hij de soldaten vangen die de monsters komen halen. De verteller probeert het verhaal steeds af te ronden, maar dat valt niet mee met...

Bekijk dit boek


Prentenboekenyoga (online)

Prentenboekenyoga met Lente Yoga!

Samen lezen én bewegen tegelijkertijd?

Voor nóg meer voorleesplezier, hebben wij een superleuke interactieve prentenboeken-yoga-video voor je klaar staan! Lente Yoga neemt jou en je (klein)kind mee door het Prentenboek van het jaar ('Maar eerst ving ik een monster' van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer), aan de hand van de leukste en grappigste yoga-oefeningen. Aanrader!

Knutsel je eigen Vos!

Van een keukenrol maak je de auto waarin Vos rijdt, en de dieren die mee rijden, staan op een printable die je uit kan printen en op een wasknijpertje kan plakken. Ook Vos is te printen en in te kleuren. Tijdens het lezen kunnen de kinderen met een wasknijpertje het diertje op de staart van Vos vastklemmen. Hoe leuk is dat?!

Ik wil knutselen!

📚 Meer boeken van Tjibbe Veldkamp


Het Nationale Voorleesontbijt (26 januari 2022)

Het Nationale Voorleesontbijt

Op 26 januari 2022 worden de Nationale Voorleesdagen 2022 geopend met het Nationale Voorleesontbijt. 

Hiernaast zie je het filmpje van het bezoek van Prinses Laurentien aan Zin in Zappelin! in 2021. 

Zin in Zappelin!

📱 Leuke e-books om uit voor te lezen


Zo maak je van voorlezen een feestje

Met deze vijf tips maak je van voorlezen een feestje voor je kind én voor jezelf.

Meertalig voorlezen

Coco in drie talen

Lees je voor in het Nederlands of je moedertaal? Voorleestips voor meertalige gezinnen.

Voorgelezen in 26 talen!

Het prentenboek van het jaar "Maar eerst ving ik een monster" kan worden voorgelezen in 26 verschillende talen. Kijk snel of jouw taal er ook bij staat!

Kijk snel op Prentenboeken in alle talen


📱 E-books in verschillende talen