Meertalig voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen

Voorlezen in je eigen taal is veel gezelliger!

Iedereen over de hele wereld gebruikt taal. Taal heb je nodig om met je ouders en vrienden te praten, tv te kijken, boeken te lezen en nieuwe dingen te leren. We kunnen niet zonder taal! 

Het leren van taal gaat makkelijk als je jong bent. Spreek je zelf geen Nederlands maar wil je dat je kind Nederlands leert? Lees dan voor in de taal die jij zelf het beste spreekt. Als je kind jouw taal goed leert, leert hij makkelijker een tweede taal.

De bibliotheek heeft een kleine collectie prentenboeken in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks. Ook hebben we spellen, beeld-woordenboeken en prentenboeken zonder tekst om kinderen te helpen een taal te leren.

-

Iedereen is (een beetje) meertalig

Meertalig opgroeien: Hoe is dat nou eigenlijk?

Een meertalige mengelmoes in je hoofd?

Deze drie informatieve animatieclips over meertaligheid voor basisschoolleerlingen, ouders en leerkrachten zijn gemaakt voor het Project 'Meertaligheid in beeld' van de Radboud Universiteit. 


Handige websites

Meertalig opvoeden

Meertalig.nl is een interactieve website voor iedereen die met meertalige kinderen te maken heeft. Met informatie over meertalig opvoeden. 

Prentenboeken in alle talen

Audio-vertalingen van mooie klassieke prentenboeken. Deze vertalingen zijn met veel liefde gemaakt door vrijwilligers en worden door hen voor je voorgelezen. Veel luisterplezier!

Taalontwikkeling

Wat is taal en hoe verloopt de taalontwikkeling? Waar moet je op letten als een kind met meerdere talen tegelijk opgroeit? Wat kun je doen om het praten en luisteren van het kind te stimuleren?

Voorleesfilmpjes

Er zijn Nederlandstalige maar uit andertalige voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Log in met je bibliotheekpas (kinderten tot 18 jaar zijn gratis lid) en bekijk de filmpjes!

Apps met prentenboeken

Er zijn veel apps met prentenboeken zodat je kunt luisteren naar het verhaal en een liedje en spelletjes kunnen spelen. Een overzicht van alle apps is te vinden op de website van Mediasmarties.

Kletsheads - de podcast

Seizoen 2 is begonnen! Wil je meer te weten komen over meertalige kinderen? Deze podcast is bedoeld voor ouders, leerkachten en logopedisten. De podcast is te vinden op Apple Podcasts, Google Podcasts, en Spotify.