Heb jij één of meerdere kinderen tussen de 0 en 12 jaar? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Vul de korte enquête in en help ons om de bieb nóg leuker te maken, óók voor jou als ouder. Alvast bedankt!

Veelgestelde vragen over PressReader

Wil je graag gebruikmaken van PressReader, maar heb je een vraag over de werking van deze dienst? Wellicht staat jouw vraag én het antwoord hieronder. Zo niet, neem dan contact op met ons of kijk op de site van PressReader.

 • Wat is PressReader?
 • Hoe gebruik ik PressReader?
 • Hoe kan ik PressReader buiten de bibliotheek gebruiken?
 • Moet ik de PressReader-app thuis of in de bibliotheek downloaden?
 • Moet ik een PressReader-account aanmaken?
 • Waarom is een PressReader-account toch handig?
 • Op welke computers in de bibliotheek kan ik een account aanmaken?
 • Kan ik ook thuis een account aanmaken?
 • Ik kan geen kranten en tijdschriften downloaden, wat nu?
 • Ik zie geen ‘groen koffiekopje’ in beeld.
 • Er verschijnt een melding dat er een bedrag wordt afgerekend voor het downloaden.
 • Kan ik een publicatie op meerdere apparaten downloaden?

Wat is PressReader?
Vanaf 1 april biedt de Bibliotheek Gelderland Zuid PressReader aan, een dienst waarmee je digitaal kranten en tijdschriften kunt lezen. PressReader bevat meer dan 4.300 kranten en tijdschriften uit 100 verschillende landen in 54 talen. Elke dag kun je via de PressReader-app de nieuwste kranten of tijdschriften downloaden en later thuis of onderweg lezen. De databank bevat een archief tot 90 dagen terug. De volledige kranten en tijdschriften worden gepresenteerd in de originele opmaak.

Hoe gebruik ik PressReader?
Je kunt de PressReader op de computers in onze bibliotheken benaderen via de website: www.pressreader.com, op de exclusief daarvoor ingerichte computer in Bibliotheek De Mariënburg, of de mobiele app installeren op je smartphone, tablet of laptop. Via de app van PressReader heb je 7 dagen toegang tot de databank, je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. 

Hoe kan ik PressReader buiten de bibliotheek gebruiken?
Daarvoor moet je PressReader-app eerst downloaden op je tablet of smartphone (dat kan in de bibliotheek, maar ook er buiten) en vervolgens ín de bibliotheek activeren. Om dat te doen: log in op het wifi-netwerk van de bibliotheek en open vervolgens de app. Je treft een startscherm aan met de mededeling dat je toegang tot de app wordt aangeboden door Bibliotheek Gelderland Zuid. Ook zie je hoe lang je nog toegang hebt tot de app. Vanaf het moment dat je in de bibliotheek je toegang activeert, heb je zeven dagen om PressReader buiten de bibliotheek te gebruiken. Na die zeven dagen kun je dezelfde stappen ín de bibliotheek herhalen, om opnieuw een week toegang te krijgen.

Moet ik de PressReader-app thuis of in de bibliotheek downloaden?
Dit kan allebei. Wil je direct kranten of tijdschriften downloaden, dan kun je de app beter thuis alvast downloaden.

Moet ik een PressReader-account aanmaken?
Het is niet noodzakelijk om een account te hebben om de PressReader-app op een meegenomen apparaat te gebruiken. In principe activeer je de app voor 7 dagen wanneer je verbinding maakt met de wifi van Bibliotheek Gelderland Zuid en de app opent. Ook zonder account kun je later thuis of onderweg kranten en tijdschriften downloaden en lezen.

Waarom is een PressReader-account toch handig?
Een account is handig als je thuis of onderweg PressReader wilt gebruiken op een ander apparaat dan het apparaat waarmee je in de bibliotheek hebt ingelogd. Stel: je hebt PressReader geopend vanuit de bibliotheek met je mobiele telefoon, maar je wil later thuis de kranten op je tablet lezen. dan heb je een account nodig. Zodra je met dat account inlogt op je tablet, kun je die namelijk ook gebruiken voor PressReader.
Je kunt er overigens ook voor kiezen om geen PressReader-account aan te maken, maar in plaats daarvan een social media-account te gebruiken. Met, bijvoorbeeld, je Facebook-account kun je namelijk ook inloggen op PressReader.

Op welke computers in de bibliotheek kan ik een account aanmaken?

Op alle computers in de bibliotheek met internettoegang kan je PressReader gebruiken door naar de wesbite: www.PressReader.com te gaan. In Bibliotheek De Mariënburg is een speciale PressReader computer beschikbaar.

Kan ik ook thuis een account aanmaken?
In de bibliotheek heb je als lid de mogelijkheid om met minimale gegevens (e-mailadres, wachtwoord, pasnummer, voornaam en achternaam) een account aan te maken. Maak je thuis een account aan, dan worden er meer gegevens van je verwacht, waaronder creditcardnummer. Die informatie is niét nodig om in de bibliotheek kranten te kunnen downloaden.

Ik kan geen kranten en tijdschriften downloaden, wat nu?
Ben je verbonden met de wifi in de bibliotheek? Zo nee, maak verbinding met onze wifi (OBGZ-WiFi) en probeer het dan nogmaals.

Ik zie geen ‘groen koffiekopje’ in beeld.
Dan ben je op dat moment niet verbonden met een Pressreader-hotspot (bijvoorbeeld Bibliotheek Gelderland Zuid) óf jouw 7 dagen toegang zijn om.

Er verschijnt een melding dat er een bedrag wordt afgerekend voor het downloaden.
Dan ben je op dat moment niet verbonden met een PressReader-hotspot of jouw zeven dagen zijn om. Ga naar de bibliotheek om verbinding te maken met het wifi-netwerk en open de PressReader-app, zodat deze weer wordt geactiveerd. Je hebt dan weer zeven dagen toegang tot alle publicaties.

Kan ik een publicatie op meerdere apparaten downloaden?
Ja, je kan met meerdere apparaten werken. Dit kan op twee manieren:

 1. Je neemt alle apparaten mee naar de bibliotheek, verbindt met het wifi in de bibliotheek en opent de app die daarmee voor 7 dagen wordt geactiveerd.
 2. Je neemt één apparaat mee, bijvoorbeeld een smartphone, maakt verbinding met het wifi in de bibliotheek en opent vervolgens de app die verbonden is met een PressReader-account. Hierdoor wordt dit account voor 7 dagen geactiveerd. Later, ook buiten de bibliotheek, open je de app op een ander apparaat (laptop, tablet, PC, andere smartphone) en gebruikt op dat apparaat hetzelfde account waarmee je binnen de bibliotheek hebt geactiveerd. Je kunt met één account op maximaal zes apparaten actief zijn.