Nationale voorleesdagen

Gepubliceerd op: 17 december 2018 13:16

Medewerkers uit diverse vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn gevraagd om hun leukste voorleestips. Bekijk ze hier en reserveer meteen een leuk nieuw voorleesboek!

Voorlezen is altijd een klein feestje, maar het is ook nog eens heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er daarom extra aandacht voor voorlezen met daarbij leuke activiteiten in onze vestigingen.

Voorleestips van onze medewerkers

 • Voorleestip van: Christine Fleischhacker Rerserveer

  Programmacoördinator Primair Onderwijs en moeder van drie jongens

  “Fijne versjes, in een heerlijk ritme geschreven, die ongetwijfeld in de koppies van je kinderen blijven hangen. En in die van jezelf overigens. Grappig en vies genoeg voor mijn 3 jongens (2, 4 en 6 jaar) en zo beeldend en spitsvondig dat ook ik en zelfs de papa geregeld in de lach schieten. Want, wat doe je met al dat snot in je neus als je stikverkouden bent? Of dat dikke vel op de pudding van je tante Nel? Is het leven niet veel spannender met een haai als huisdier en wat doe je met die rondslingerende...

  Bekijk details van Voorleestip van: Christine Fleischhacker

 • Voorleestip van: Ine Krijne Reserveer

  Voorlezer Voorleesgroep kinderopvang

  "Kleine muis wil naar huis, helemaal aan de andere kant van het bos. Welke dieren komt hij in het donker allemaal tegen? Let goed op al die ogen, kleine muis. Fijn om te vertellen aan kinderen, waarbij zij steeds vooraf kunnen raden welk dier er aankomt. Ook zo leuk door de herhaling, de spanning, de herkenbaarheid én het gelukkige einde. Ze leren zo ook namen van dieren kennen, ook onbekende dieren zoals een marter."

  Bekijk details van Voorleestip van: Ine Krijne

 • Voorleestip van: Annie Heezen Reserveer

  Hulpkracht in Bibliotheek Zetten en oma van drie kleinkinderen

  "Ik lees dit boek regelmatig aan mijn 3 kleinkinderen ( 6, 3 en 3,5) voor en zij vinden het alle drie geweldig. Het is spannend, interactief en met humor. Sommige monsters lijken schattig, maar ze hebben vlijmscherpe tandjes. Andere monsters stinken, zitten vol snot en slijm of hebben giftige staarten. Weet je zeker dat je niet bang bent en dat je verder durft te kijken?"

  Bekijk details van Voorleestip van: Annie Heezen

 • Voorleestip van: Deborah Pete Németh Reserveer

  Hoofd Marketing & Communicatie en moeder van twee kinderen (2 en 3 jaar)

  "Een heerlijk boek om voor te lezen. Het grote zelfvertrouwen van de muis werkt aanstekelijk. Geheel tegen de verwachtingen in is juist de Gruffalo bang voor de kleine muis. Het verhaal laat zien dat hoe klein je ook bent, je met veel zelfvertrouwen alles en iedereen aan kan en je niet bang hoeft te zijn."

  Bekijk details van Voorleestip van: Deborah Pete Németh

 • Voorleestip van: Susan Bink Reserveer

  PR medewerker en moeder van twee kinderen

  "Toen ik mijn destijds 6-jarige zoon dit boek de eerste keer voorlas, zei hij na afloop: “Dit gaat een beetje over mij, of niet mama?” Ik vond dat getuigen van een grote dosis zelfkennis. Het verhaal gaat over een jongetje (Bang Mannetje) dat veel dingen erg spannend vindt. Hij is bang voor spoken onder zijn bed, bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek, en bang om iets te zeggen als een mevrouw voordringt bij de bakker. Op weg naar de toverboom - die hem wil helpen om iets minder...

  Bekijk details van Voorleestip van: Susan Bink

 • Voorleestip van: Maria Kessels Bekijk details

  Voorleesoma in de peuterspeelzaal van Aquamarijn

  "Eén van mijn favoriete prentenboek makers is Guido van Genechten. Zijn tekeningen zijn prachtig, duidelijk herkenbaar en hebben duidelijke kleuren. Enkele jaren geleden was “Kleine Kangoeroe” het prentenboek van het jaar. Met veel plezier vertel ik dit verhaal nog regelmatig. Ik probeer de kinderen ondertussen mee te laten doen met gebaren en geluiden. Als het boek uit is, spelen we vaak samen met vingerpopjes en liedjes het verhaal nog na. Het geeft mij nog steeds voldoening en plezier."

  Bekijk details van Voorleestip van: Maria Kessels

 • Voorleestip van: Anne Klusman Reserveer

  Projectmedewerker Volwasseneducatie en Voortgezet Onderwijs en moeder van een zoon (3 jaar)

  "Mijn zoontje Hugo heeft zijn eerste lievelingsboek zelf uitgekozen in de bibliotheek toen hij bijna twee jaar oud was. En dat was "Kleine blauwe truck". Hugo is gek op auto's en alles met wielen, dus dit boek trok gelijk zijn aandacht. We hebben het eindeloos voorgelezen en toen we het boek uiteindelijk weer in moesten leveren, hebben we het gelijk gekocht, zodat hij het niet meer hoefde te missen. Het boek gaat over een kleine blauwe truck en zijn dieren vriendjes die een grote stoere truck helpen...

  Bekijk details van Voorleestip van: Anne Klusman

 • Voorleestip van: Dave Relou Reserveer

  Medewerker ICT en vader van twee kinderen (5 en 1,5 jaar)

  "De Tip de muis boeken zijn bij ons populair vanwege de leuke details in de tekening (een wasbak gemaakt van een bierdopje, een tafeltje gemaakt van een klosje garen) en daarnaast vanwege de herkenbare belevenissen van Tip."

  Bekijk details van Voorleestip van: Dave Relou

 • Voorleestip van: Kim Liebrand Reserveer

  Klantadviseur in Bibliotheek De Mariënburg

  "'Suzie gaat tekenen' van Jaap Robben en Benjamin Leroy. Suzie Ruzie is lekker stout en chaotisch! Grappige tekeningen en een verhaal op rijm over een eigenzinnige kleuter die met haar tekenkunsten de werkelijkheid naar haar hand zet."

  Bekijk details van Voorleestip van: Kim Liebrand

 • Voorleestip van: Harold Boerekamps Bekijk details

  Adviseur media en vader van twee kinderen

  "Mijn kinderen zijn de prentenboeken inmiddels ontgroeid, maar zij (en ik) hebben warme herinneringen aan de boeken van Guido van Genechten. Het zijn stuk voor stuk lieflijke verhaaltjes met (veelal) dieren in de hoofdrol. De zinnen hebben een fijne cadans, de illustraties zijn steevast vrolijk en fris. Eigenlijk kun je blind elke willekeurige titel van de auteur lenen, maar ik tip hier een deeltje uit de serie over konijn Rikki: ‘Rikki en Anni’. "

  Bekijk details van Voorleestip van: Harold Boerekamps

 • Voorleestip van: Gabrielle Kissels Reserveer

  Programmamaker en oma van twee kleindochters (3 en 5 jaar)

  "De olifant is verkouden en niest per ongeluk, als de koningin op bezoek komt, een klodder olifantensnot in haar kapsel. Dat en wat daarna gebeurt vinden mijn kleindochters prachtig. Een heerlijk humoristisch prentenboek, waar we van genoten hebben!"

  Bekijk details van Voorleestip van: Gabrielle Kissels