Kinderboekenweek 2020

Ga tijdens de Kinderboekenweek terug in de tijd!

Dit jaar staat de Kinderboekenweek (30 september t/m 11 oktober) in het teken van geschiedenis met het thema En toen? We gaan terug in de tijd met kinderboeken.
Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken!

Winnaar Gouden Griffel: Uit Elkaar

Leen uit elkaar

Uit elkaar van Bette Westera is bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020. 

Winnaar Gouden Penseel: Hup Herman!

Leen Hup Herman

Het Kinderboekenweekgeschenk 2020 van Arend van Dam heet: De diamant van Banjarmasin.

Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2020. Je kunt hem kennen van zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij

Spannende boeken over geschiedenis


Activiteiten in de bibliotheek

Escape room in Nijmegen

Bibliotheek De Mariënburg
30 september t/m 25 oktober

Vanaf 7 jaar

Het Regionaal Archief in Nijmegen is in rep en roer: een pronkstuk uit de collectie is gestolen! Het Gouden Zegel van meer dan 650 jaar oud ligt niet meer op de bekende plek. Detective Nora is al gestart met een onderzoek ter plaatse. Alle bewijsstukken lijken erop te wijzen dat het gestolen voorwerp ergens in de Bibliotheek De Mariënburg ligt. Maar waar? Ga in het kantoor van detective Nora op zoek naar de oplossing!


 

Voorstelling Taai Gras

Bibliotheek Malden
30 september

Vanaf 2,5 jaar

Wist je dat er heel lang geleden in Nederland heel veel mammoets leefden? Dat zijn gigantische olifanten met heel veel haar. Benieuwd naar het avontuur van Mamu de mammoet? Kom dan naar de oerleuke voorstelling 'Taai gras' van poppentheater Kletskous. Een interactieve voorstelling met poppen en muziek. 

LOET bij Oma op de pannenkoekenboot

Bibliotheek Groesbeek
5 oktober

Vanaf 4 jaar

Loet gaat samen met haar vriendje Boy logeren bij Oma Vogeltje. Oma vertelt dat ze vroeger pannenkoekenbakker was op een piratenschip. Als Loet en Boy takken gaan zoeken op het strand, raken ze de weg kwijt. Wat nu? Gebaseerd op het boek ‘Oma Vogeltje’ van Benji Davies. 

Sterke verhalen van vroeger

Bibliotheek Huissen
7 oktober

Vanaf 6 jaar

De opa van Goochelaar Jan vertelt sterke verhalen uit zijn jeugd. Wat moet je geloven en wat niet? Kom naar de voorstelling en luister naar sterke verhalen van toen. Hele sterke verhalen! In deze voorstelling zitten 37 boeken verstopt. Vind jij ze?

Reis om de wereld in 80 dagen

Bibliotheek Elst
10 oktober

Vanaf 6 jaar

Ga je mee op een reis om de wereld in 80 dagen? Goochelaar Jan steekt het beroemde boek van Jules Verne in een nieuw jasje. Met veel fantasie gebruikt hij alles in de kamer van Jules Verne als voertuig: de tafel wordt omgetoverd tot een boot, een trein, een olifant en nog veel meer. Komen we op tijd terug? Verteltheater met veel goocheleffecten

Zilveren griffels en Penselen 2020

De Voorleeshoek

De boekjes van De Voorleeshoek komen van een heel bijzondere locatie deze Kinderboekenweek... Log in met je bibliotheekaccount en bekijk Isabelle Boem en andere voorleesfilmpjes. 

Kinderen voor Kinderen - En toen?

Speciaal voor de Kinderboekenweek maakte Kinderen voor Kinderen een toffe videoclip. Bekijk de officiële Kinderboekenweek videoclip En toen?. Wat vind jij ervan?

Mons & Mari, de app

Samen met Mons en Mari reis je door de geschiedenis van Nijmegen en hoor je leuke verhalen. De app neemt je mee langs vier verschillende locaties op het Mariënburgplein: Bibliotheek De Mariënburg, Arthouse LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Regionaal Archief Nijmegen. Als je de app downloadt kun je meedoen wanneer je maar wil! Hij is gratis te downloaden in de App Store (iOS) en Play Store (Android).


Werkstuk of spreekbeurt?

Hieronder vind je allerlei leuke informatie binnen het thema Geschiedenis.


E-books over geschiedenis

Naar alle e-books op jeugdbibliotheek.nl