Zomercolleges voor senioren: 'Populisme, een nieuw fenomeen'

17 augustus 2017, van 10:00 tot 11:00 | Beuningen, Lèghe Polder, Soos

Kosten: €2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Door Mark Vlek de Coningh, masterstudent Political Science

Sinds de opkomst van Pim Fortuyn aan het begin van deze eeuw is populisme niet meer weg te denken uit het Nederlands en Westers politiek systeem. Populistische politici laten weinig mensen onberoerd, ze worden vaak verguisd of vereerd.  Maar wat is nu dit fenomeen populisme en hoe ontwikkelt het zich? Daar gaat Mark Vlek de Coningh, masterstudent Political Science van Radboud Universiteit Nijmegen, tijdens deze lessenreeks op in. Met behulp van wetenschappelijke inzichten in vier colleges vertelt hij op een toegankelijke manier over populisme in Nederland, West Europa en de wereld.

Zomercolleges voor senioren:

3 augustus: Waar komt populisme vandaan?
Wat is populisme precies, hoe kijkt de wetenschap naar dit fenomeen en is de opkomst van populisme in (West-)Europa eigenlijk wel zo nieuw?

10 augustus: Populisme in Nederland
Hoe zit het precies met populisme in Nederland? We zien een ontwikkeling van Fortuyn tot Wilders . Ook zijn er 'nieuwe' vormen van (anti-)populisme die na Wilders ineens populair en talrijk zijn geworden.

17 augustus: Populisme in Europa
Niet alleen in Nederland, ook in de rest van West-Europa zien we populisme terug . Zien we parallellen en kunnen we een groter patroon herkennen dat de opkomst van populisme verklaart?

24 augustus: Het populisme van Putin en Erdogan
Hoewel Rusland en Turkije officieel democratisch zijn, doen recente ontwikkelingen steeds meer het tegendeel vermoeden. Hoe komt het dat Putin en Erdogan toch zo populair zijn, en steeds populairder lijken te worden? Waar zien we overeenkomsten tussen deze leiders onderling en wat is het verschil met populisme elders?

De colleges kunnen los van elkaar gevolgd worden en kosten €2,50 per keer.
Zeker zijn van een plekje bij alle vier de colleges? Er is beperkt plaats, dus koop de kaartjes vooraf in de bibliotheek of online.

 

Deze reeks zomercolleges worden georganiseerd in samenwerking met Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan en Vereniging van Senioren Beuningen.