VPRO Tegenlicht Meetups

19 november 2019, van 19:30 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert iedere derde dinsdag van de maand een inspirerende avond naar aanleiding van een uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht. We gaan hierbij in op actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Kom jij ook?

lezing

Tijdens deze bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meetups houden we actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht. Aan het begin van de avond wordt eerst de uitzending van VPRO Tegenlicht vertoond. Aansluitend geven interessante gasten en sprekers hun visie op het thema van de uitzending en gaan hierover in gesprek met de aanwezigen. 

Programma 19 november

De grote dataroof.

Google ontdekte als eerste dat mensen bij hun zoekopdrachten data achterlaten die zeer waardevol en verhandelbaar zijn. Deze data kunnen namelijk worden gebruikt om het gedrag van de internetgebruiker te voorspellen. Internet-advertenties kunnen zo heel doelgericht en effectief worden ingezet. Een compleet nieuw businessmodel komt tot leven: ‘surveillance capitalism.’ Andere bedrijven als Facebook en Amazon nemen het model al snel over. Het doel is zoveel mogelijk data registreren. Niet de data die je opgeeft wanneer je een bestelling doet bij een webwinkel, of de inlogdata van je Facebookpagina, maar juist de ‘ruis’ daaromheen, alle data die je onbewust prijsgeeft: je likes, surfgedrag, contacten, tijd die je op een webpagina doorbrengt etc. Al die informatie wordt systematisch verzameld en gebruikt om jouw gedrag te voorspellen. Via zoekopdrachten, social media, cookies en de locatievoorziening op je apparaat weten bedrijven precies waar je uithangt, wat je doet en wat je bezighoudt – op elk moment van de dag. Deze data zijn miljarden waard en vormen de grondstof van een nieuwe economie. Terwijl de winsten stijgen trekken de techgiganten van Silicon Valley steeds meer macht naar zich toe, maar intussen wordt de ongelijkheid in de wereld verder vergroot. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat zijn de alternatieven? En hoe kunnen burgers de zeggenschap over hun data terugkrijgen?

Vanavond gaan we de Tegenlicht-documentaire over dit onderwerp bekijken (19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur) en gaan daarna (vanaf 20.30 uur) in gesprek met enkele zeer deskundige en inspirerende gasten die ons kunnen bijpraten over de laatste ontdekkingen. Dit wordt zeker weer een leuke en leerzame avond en voor wie wil volop de gelegenheid om mee te praten. Jij komt toch ook (weer)?

Toegezegd hebben in ieder geval:
• Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de RU, voorzitter Privacy by Design, lid van de Cyber Security Raad en voormalig voorzitter van de raad van advies van Bits of Freedom.
• Viola van Alphen, curator en organisator bij Manifestations (www.manifestations.nl) @Dutch Design Week en gastdocent bij diverse opleidingen (big data, open software, hacking, digitaal activisme, media-kunst, kunstmatige intelligentie en computerveiligheid).  
• Lotje Siffels, promovendus bij de iHub, de 'interdisciplinary hub for Security, Privacy and Data Governance' aan de Radboud Universiteit. 

 

Kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten. De opzet is als altijd informeel en de bar is de hele avond open. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

 

Bekijk een korte introductievideo op Twitter.