VPRO Tegenlicht Meetups

19 november 2019, van 19:30 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: gratis

Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert iedere derde dinsdag van de maand een inspirerende avond naar aanleiding van een uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht. We gaan hierbij in op actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Kom jij ook?

lezing

Tijdens deze bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meetups houden we actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht. Aan het begin van de avond wordt eerst de uitzending van VPRO Tegenlicht vertoond. Aansluitend geven interessante gasten en sprekers hun visie op het thema van de uitzending en gaan hierover in gesprek met de aanwezigen. 

Programma 17 september

Pratende bomen: het wood wide web.

Bomen communiceren met elkaar via uitgestrekte schimmel-netwerken in de bodem, die vergroeien met de wortels van de planten. Het wordt wel het 'Wood Wide Web' genoemd. Het gebeurt op een veel grote schaal dan eerder gedacht. Bomen ‘praten’ met elkaar, onderhandelen of voeren oorlog. Of ze waarschuwen hun buren als ze zelf aangevallen worden door vraatzuchtige kevertjes. 

Het oude beeld, dat iedere boom een solitair individu is, is achterhaald. Een bos lijkt eerder op een gigantisch super-organisme.

Vanavond gaan we de Tegenlicht-documentaire over dit onderwerp bekijken (19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur) en gaan daarna (vanaf 20.30 uur) in gesprek met enkele zeer deskundige en inspirerende gasten die ons kunnen bijpraten over de laatste ontdekkingen. Wie dat zijn, is nog even een verrassing. Natuurlijk is dan ook de vraag: wat betekent dit voor ons leven, voor onze land- en bosbouw, hoe we ons verhouden tot de natuur? En wat kun je hiermee in je eigen leven, in je eigen tuin, wat kun je waarnemen als je in de natuur wandelt of fietst, …?
Om al vast in de stemming te komen, een heel kort filmpje van de BBC: https://www.youtube.com/watch?v=yWOqeyPIVRo

Onze gasten in ieder geval: 

  • Prof. dr. Noëlle Aarts (socio-ecologische interacties) van de Radboud Universiteit. Zij was dit jaar co-referent van prinses Irene bij de jaarlijkse Westhoff-lezing en sprak over het aangaan van de dialoog, anders leren denken en spreken, minder ik en meer wij. Ze bestudeert o.a. processen van zelf-organisatie om te komen tot healthy landscapes.
  • Prof. Joop Schaminee (plantengemeenschappen en eco-informatica). “De nieuwe inzichten over het Wood Wide Web plaatsen het praten tegen bomen of zelfs het knuffelen ermee in een geheel ander daglicht” en:“Onze grootste zorg voor het behoud van onze planeet is niet het gebrek aan kennis over planten, dieren en hun levensgemeenschappen, maar het gebrek aan kennisoverdracht en daarmee aan draagvlak. Het vraagt om een fundamenteel andere relatie tussen mens en natuur.”
  • Thomas van Slobbe: directeur van de Stichting wAarde, ecoloog en auteur. Initiator van de campagne ‘Bomen voor Koeien’ om een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden te realiseren. Hij wil mensen meer bij de natuur betrekken, o.a. via wildplukken en smulbossen.

Kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten. De opzet is als altijd informeel en de bar is de hele avond open. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis