VPRO Tegenlicht Meetups

17 december 2019, van 19:30 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert iedere derde dinsdag van de maand een inspirerende avond naar aanleiding van een uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht. We gaan hierbij in op actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Kom jij ook?

lezing

Tijdens deze bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meetups houden we actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht. Aan het begin van de avond wordt eerst de uitzending van VPRO Tegenlicht vertoond. Aansluitend geven interessante gasten en sprekers hun visie op het thema van de uitzending en gaan hierover in gesprek met de aanwezigen. 

Programma 17 december

Houtbouwers

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2040 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Maar met onze huidige manier van bouwen (voornamelijk met beton) overschrijdt dat milieunormen. Grootschalig bouwen met hout lijkt hiervoor een oplossing te zijn. En daarbij meteen de oplossing voor de bouw-, klimaat- en stikstofcrises en wie weet ook nog voor de problemen in de agrarische sector. De ideeën zijn er, de ruimte hebben we, de techniek is er ook al. We moeten het alleen nog even organiseren, maar er lijkt heel veel mogelijk. Er wordt al gebouwd met ‘kruislaaghout’ (CLT: Cross Laminated Timber). Dat veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op. Tevens kan hiermee worden geprefabriceerd en kan er dus veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton.’ Wat is er mogelijk in Nederland en in onze regio? En hoe kunnen we dat in gang zetten?

Zoals altijd hebben we deskundige, inspirerende gasten. Toegezegd hebben inmiddels:
1. Fred van der Burgh, voorzitter van Stichting Agrodome, bosbouwer en gespecialiseerd in biobased bouwproducten en circulaire bouwprojecten. Hij wil de bouwsector verbeteren door gebruik te maken van natuurlijke bouwmaterialen, die zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Hij werkt samen met bedrijven en onderwijsinstellingen om de overgang naar een duurzame samenleving te versnellen.

2. Daan Bruggink, directeur van ORGA architect, koploper op het gebied van biobased bouwen. Een nieuw gebouw kan je prima circulair bouwen, met de juiste methoden en natuurlijke materialen of hergebruikte technische materialen. Circulair in materiaal, in CO2 en zeker ook in stikstof! Hij wil gezonde, duurzame gebouwen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken.

3. Jan van der Meer, voormalig wethouder van de Gemeente Nijmegen en nu gedeputeerde bij de Provincie Gelderland. Hij is onder andere verantwoordelijk voor klimaat en energie, milieu, het rivierklimaatpark IJsselpoort en het klimaatverbond.

Kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten. De opzet is als altijd informeel en de bar is de hele avond open. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.