VPRO Tegenlicht Meetups

17 september 2019, van 19:30 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariƫnburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert iedere derde dinsdag van de maand een inspirerende avond naar aanleiding van een uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht. We gaan hierbij in op actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Kom jij ook?

lezing

Tijdens deze bijeenkomsten van VPRO Tegenlicht Meetups houden we actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht. Aan het begin van de avond wordt eerst de uitzending van VPRO Tegenlicht vertoond. Aansluitend geven interessante gasten en sprekers hun visie op het thema van de uitzending en gaan hierover in gesprek met de aanwezigen. 

Programma 18 februari

Waterlanders - Help, we verzuipen!

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Maar heel veel is nog onzeker. Wat is wijsheid, hoe moeten we hiermee omgaan? Staat straks half Nederland onder water, of zal de zeespiegel maar nauwelijks stijgen? De verwachtingen lopen zeer uiteen: van 30 centimeter tot 1 meter stijging in de komende 100 jaar.

Op sommige plekken is de nieuwe strijd tegen het water al begonnen. In de polders, waar de bodemdaling het sterkst is, is de situatie nu al nijpend. Daarnaast hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden in ons land. Is Operatie Steenbreek de oplossing? Dat is een campagne om verhardingen te vervangen door groen, waardoor regenwater gemakkelijker afgevoerd wordt. De kennis en ervaring om door te gaan met pompen en hogere dijken te bouwen is er wel, maar blijft het ook betaalbaar? Of moeten we op hele andere manieren gaan denken? En moeten we misschien delen van ons land gaan teruggeven aan de zee? Wat kunnen we zelf doen?

Zoals altijd gaan we in gesprek met de zaal en boeiende, inspirerende gasten. 

Al toegezegd hebben:
Margot Ribberink, voormalig weervrouw bij RTL, meteorologe en ambassadeur van Operatie Steenbreek.

Karin Oosters , senior adviseur Water en Ruimte bij het waterschap Rivierenland voor met name de gemeenten Nijmegen en Berg en Dal.Van kinds af aan is zij gefascineerd door de energie en kracht van water. Haar motto: Het creƫren van mogelijkheden is veel effectiever dan het zoeken naar het enige juiste antwoord.

Jakob Baar, Accountmanager bij Koers. Koers maakt waterdoorlatende halfverhardingen en cultuurtechnische producten die een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van wateroverlast in stedelijk gebied. "De verstening van Nederland moet een halt toegeroepen worden en moet sterk verminderd worden" 

 

Kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten. De opzet is als altijd informeel en de bar is de hele avond open. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.