VPRO Tegenlicht Meetup Nijmegen: Populisme en burgerbewegingen, de toekomst van onze democratie.

19 maart 2019, van 19:30 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Marienburg, Verhalenplein

Kosten: Gratis

Elke derde dinsdag van de maand staat een recente uitzending van de VPRO documentaireserie Tegenlicht centraal tijdens de Tegenlicht Meetup Nijmegen. In maart zal de avond in het teken staan van ‘Next generation democratie’, waarbij we op zoek gaan naar een antwoord op het opkomende populisme.

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa. Populistische bestuurders veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid. Laat het populisme zich ook in de provincie en Europa zien tijdens de verkiezingen dit jaar? Praat, denk en stem mee tijdens de Tegenlicht Meetup in Nijmegen.

Eén op de vier Europeanen zal het komend jaar op een populist stemmen, voorspellen de peilingen. Het populisme verspreidt zich als een lopend vuurtje over Europa. Nationalistische bewegingen worden in rap tempo uit de grond gestampt, gele hesjes gaan de straat op. Het populisme geeft het leven van de kiezer weer betekenis, nu die na magere jaren het vertrouwen in de politiek is verloren. Ook de burgerbeweging als fenomeen wint aan populariteit. Directe democratie en burgerparticipatie lijken de toverwoorden van al deze groeperingen.

In deze Meetup kijken we vooruit naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart en de Europese Parlementsverkiezingen in mei. Beide zijn van alle bestuurslagen de minst transparante en misschien daardoor ook wel de meest onbeminde. Op welke punten kunnen burgers het beste meepraten en meebesturen, hoe houd je hen betrokken, en hoe voorkom je boosheid en onvrede? En, zitten de ambtenaren in de provincie en Europa eigenlijk wel te wachten op nieuwe vormen van democratie en burgerparticipatie?

 

VPRO Tegenlicht
‘VPRO Tegenlicht’ zijn documentaires waarin nieuwe ideeën en trends in de politiek, maatschappij en wetenschap aan bod komen. Deze documentaires zetten je aan het denken over onze wereld, over de keuzes die we maken en voor ons gemaakt zijn, en over wie wij zelf zijn. In samenwerking met de VPRO organiseert de Nijmeegse tak van de Tegenlicht Meetups elke maand een avond met sprekers en debat naar aanleiding van een van de uitzendingen. Tijdens deze Meetups kijken we de uitzending terug en volgt een interactief gesprek over het thema in Bibliotheek Mariënburg.

Wees van harte welkom en kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten! De toegang is gratis.

Meer informatie vind je hier.