Reizende tentoonstelling over Marokkaanse arbeidsmigratie

11 januari 2020 t/m 31 januari 2020 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Na Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Amersfoort ontvangt nu Nijmegen de reizende tentoonstelling ‘Vijftig jaar Marokkaanse migratie in Nederland’. Deze expositie in Bibliotheek De Mariënburg laat zien hoe de eerste generatie Marokkaanse ‘gastarbeiders’ erin slaagde een toekomst voor zichzelf en later ook voor hun gezin op te bouwen. De Marokkaanse cultuur in Nederland wordt in beeld gebracht met thematische foto’s. Voor de expositie zijn in totaal 50 mensen (25 Marokkaanse arbeidsmigranten en hun vrouwen en 25 Nederlanders) professioneel gefotografeerd.

Sahin Yildirim van Stichting Atlas is samensteller van de tentoonstelling en medeauteur van het boek ‘Een halve eeuw in Nederland’. Dit boek werd in het kader van het 50-jarige jubileum van de Marokkaanse migratie in Nederland (1969-2019) uitgebracht. Yilderim: “We leggen de verhalen van de pioniers vast en stellen dit beschikbaar voor een groot en nieuw publiek ter ere van - en waardering voor deze mensen. Ik hoop van harte dat dit project bijdraagt aan kennis van onze gemeenschappelijke geschiedenis. En ik hoop dat dit project bijdraagt aan dialoog met elkaar en aan onderlinge verbondenheid.”De tentoonstelling wordt zaterdag 11 januari 2020 geopend door burgemeester Bruls.

De tentoonstelling is tot en met vrijdag 31 januari 2020 vrij te bezichtigen.

Arbeidsmigranten in Nijmegen
De Gemeente Nijmegen wil de geschiedenis van arbeidsmigranten in onze stad documenteren. Ze vraagt migranten van de eerste generatie, hun kinderen en kleinkinderen, toenmalige buren, werkgevers, winkeliers en onderwijzers, om foto’s, video’s en documenten ter beschikking te stellen aan het Regionaal Archief Nijmegen: migrantenerfgoed@nijmegen.nl.