Nijmeegse Poëzieweek | Tom Lanoye

5 februari 2019, van 20:00 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: leden en studenten € 7,50 | overige bezoekers € 10,-

De Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer Tom Lanoye verzorgt het Poëziegeschenk voor de zevende Poëzieweek. Het thema is Vrijheid.

auteur

Lanoye schreef alvast het gedicht Zonder handen,zonder tanden, dat tevens het motto wordt van de Poëzieweek. Het eerste deel luidt:

Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.


De Poëzieweek start op donderdag 31 januari 2019 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag. Ook worden in Nijmegen de gehele week diverse activiteiten georganiseerd. Kijk voor het programma en de locaties op www.nijmeegsepoezieweek.nl.

Tom Lanoye
Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Als dichter debuteerde hij in 1984 met In de piste. Zijn literair werk is in meer dan vijftien talen gepubliceerd of opgevoerd. Zijn bestverkochte titels zijn Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk Heldere hemel. Hij vertaalde en bewerkte gedichten van War Poets en was Stadsdichter van Antwerpen. Zes van zijn romans werden verfilmd, waarvan één, Het derde huwelijk, in het Frans (Troisièmes Noces). Lanoye’s werk werd meerdere keren onderscheiden. Zo won hij onder meer de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre, de Hernriette Roland-Holst-prijs, De Gouden Ganzeveer, De Gouden Uil Literatuur- en publieksprijs en in 2017 werd hem een Eredoctoraat verleend aan de Universiteit van Antwerpen.

 

Foto door Arthur Los