Nederland Leest in de bibliotheek

1 november 2020, van 00:00 tot 23:45 | Alle bibliotheken

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens de landelijke leescampagne ‘Nederland Leest’ staat het boek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer centraal. Bezoekers van de bibliotheek krijgen de hele maand november dit boek cadeau.

In het boek vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Het sluit perfect aan bij het thema van de campagne: ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. In de bibliotheek heb je de mogelijkheid om in je eigen familiegeschiedenis te duiken. Via de databank Delpher kun je gratis gebruik maken van een gigantisch krantenarchief, met ruim 13 miljoen krantenpagina’s. Neem een duik in het verleden en ontdek de verhalen over jouw familie of geboortegrond!

CADEAU VAN DE BIBLIOTHEEK
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek: Het zwijgen van Maria van Judith Koelemeijer. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer krijg je in november cadeau van de bibliotheek.

HET ZWIJGEN VAN MARIA ZACHEA
De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Judith Koelemeijer (1967) debuteerde in 2001 met Het zwijgen van Maria Zachea, waarmee zij de NS Publieksprijs won en waarvan meer dan 300.000 exemplaren werden verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom en het autobiografische Hemelvaart, werden bestsellers. Sinds een aantal jaren werkt zij aan de biografie van Etty Hillesum. Judith Koelemeijer woont in Amsterdam met haar man en twee kinderen.