Letteren in de stad | Lezingenreeks over Esther Gerritsen | De Trooster door Peter Nissen

18 mei 2022, van 19:00 tot 20:45 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: Losse kaarten: leden en studenten € 5,- | overige bezoekers € 7,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Dit jaar wordt de van oorsprong Nijmeegse toneelauteur, columnist en schrijver Esther Gerritsen vijftig jaar. Daarom organiseren de Bibliotheek Gelderland Zuid en de Masteropleiding Letteren van de Radboud Universiteit een reeks van zes lezingen over haar romans. Vanaf haar debuut Tussen een persoon (2002) tot haar meest recente boek De terugkeer (2020). Onder andere hoogleraar Nederlandse Letterkunde Jos Joosten, theoloog Peter Nissen en universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde Esther op de Beek verzorgen een lezing.

Kijk hier voor een overzicht van alle lezingen.

In de roman De Trooster uit 2018 vertelt Esther Gerritsen over wat zich afspeelt tussen Jacob, de diepgelovige conciërge van een klooster, en Henry Loman, een naar eigen zeggen ongelovige politicus die als staatssecretaris is afgetreden en in het klooster onderduikt. Het verhaal speelt zich af tussen Aswoensdag en Pasen en bevat allerlei thema’s en lagen: van religiositeit, begeerte, schuld en boete tot verlangen, vriendschap en vergeving. Deze lagen zullen door emeritus hoogleraar Peter Nissen worden opgediept. Peter Nissen (1957)was hoogleraar Kerkgeschiedenis, Spiritualiteitsstudies en Oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en geniet nu van zijn emeritaat.

Over Esther Gerritsen
In de afgelopen twee decennia groeide Gerritsen uit tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse auteurs. Haar boeken worden regelmatig herdrukt en zijn vertaald in onder meer Frans, Duits en Engels. Gerritsen schreef in 2016 het Boekenweekgeschenk Broer, dat verscheen in een oplage van 700.000 exemplaren en goed ontvangen werd. Voor de Volkskrant en de VPRO gids schrijft ze columns. Haar boeken stonden op de nominatielijst van o.a. de Libris Literatuurprijs. In 2014 werd haar de Frans Kellendonkprijs toegekend voor haar gehele oeuvre.

De romans van Gerritsen zijn indringende psychologische portretten van personages in bijzondere situaties. Over haar eigen werk zei ze ooit: “Zodra ik de hoofdpersonen ken, hun problemen, de setting, begin ik te schrijven, stop iedereen bij elkaar in een kooi en kijk wat er gebeurt. Voor mij is dat ook steeds nieuw. In de loop der tijd ben ik wel baldadiger geworden. Alsof je bij het koken denkt, eens kijken wat er gebeurt als ik er een hele pot sambal ingooi. Wat met koken moeilijker is op te lossen dan met schrijven – ik kan het altijd weer minder maken.”