Kennisdelers | Net geen echte mensen: dystopie in Kazuo Ishiguro’s Never Let Me Go en Klara and the Sun

16 juni 2021, van 20:00 tot 21:00 | Online

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wat betekent het om net geen mens te zijn? Wat is liefde, ouderschap en authentiek leven als je een kopie bent? En waar liggen de grenzen van de technische vooruitgang? Universitair docent Engelse Letterkunde Usha Wilbers bespreekt twee romans van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro.

In zijn dystopische romans Never Let Me Go (2005) en Klara and the Sun (2021) belicht Ishiguro op subtiele wijze allerlei ethische kwesties aan de hand van respectievelijk een kloon en een robot. Door de romans in het recente verleden en de nabije toekomst te plaatsen worden we geconfronteerd met een wereld die akelig dicht bij de onze kan liggen. Een wereld waarin het creëren van leven maakbaar is, waarin we steeds verder geïsoleerd raken van elkaar en waarin de lezer wordt verteld niet teveel vertrouwen in de mensheid te stellen. Ishiguro is een meester in het schrijven van romans die voelen als een klap in het gezicht met een fluwelen handschoen: door de schoonheid en subtiliteit heen dreunt de boodschap nog lang na.

Dr. Usha Wilbers is universitair docent Engelse Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de representatie van culturele crises in hedendaagse Britse fictie, het functioneren van literatuurkritiek in het literaire veld en de terugkeer van het Modernisme in 21-eeuwe Engelstalige romans.