Expositie: Vrouwenrechten Anno Nu

6 maart 2017 t/m 2 april 2017 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het is honderd jaar geleden dat vrouwen streden voor hun recht om te kunnen stemmen. Er is sindsdien veel verbeterd, maar de rechten van vrouwen worden in grote delen van de wereld nog steeds ernstig geschonden. Hoe is het vandaag dan eigenlijk gesteld met de rechten van vrouwen?

De tentoonstelling 'Vrouwenrechten Anno Nu' verkent de huidige positie van vrouwen in de wereld met verhalen uit landen als China, Iran, Mexico, Jemen, Zuid-Afrika, Ierland én Nederland. Aan de hand van 'cases' waarvoor actie wordt gevoerd door Amnesty International, ontmoeten we verschillende jonge vrouwen die strijden voor hun recht op informatie, onderwijs, vrijheid en het recht om over zichzelf en hun eigen lichaam te beschikken. Deze actuele verhalen geven een levendig en dynamisch beeld van de wereld waarin moderne en strijdbare vrouwen van nu leven.
De tentoonstelling stelt ook vragen bij de situatie in de westerse wereld. Zijn de gelijke rechten van vrouwen in onze cultuur wel zo goed verzekerd als we geneigd zijn te denken?

'Vrouwenrechten Anno Nu' is van 6 maart - 2 april in Bibliotheek De Mariënburg tijdens de openingstijden te bekijken.

Officiële opening van de tentoostelling - Thema-avond 8 maart
Op 8 maart organiseert de Vrouwengroep een thema-avond over de mensenrechten van vrouwen. Gastsprekers zijn Marjolein van de Brink (universitair docent mensenrechten, verbonden aan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht), Frits Dijcks (kunstenaar en ontwerper van de tentoonstelling) en de kersverse stadsdichter Amal Karam. U bent van harte welkom. 

Foto: uit de tentoonstelling, ©Bushra Al-Fusail