Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluit de Bibliotheek Gelderland Zuid tot nader order alle bibliotheekvestigingen in haar werkgebied. Alle activiteiten in onze bibliotheken zijn in deze periode geannuleerd. Klik hier voor meer informatie.

In order to prevent the spread of the coronavirus, the Bibliotheek Gelderland Zuid has closed all library branches in its field of operations until further notice. All activities in our libraries during this period have been cancelled. Click here for more information.

De keuze van: Emile van der Staak (chef-kok De Nieuwe Winkel) UITVERKOCHT

18 november 2019, van 20:00 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: leden/studenten €7,50 | overige bezoekers € 10,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Mensen met een bijzonder talent en hart voor hun vak: die hebben we genoeg in Nijmegen. Bij de bibliotheek zetten we deze bevlogen mensen graag in de spotlight. Lokale bekenden mogen bij ons een avondvullend programma samenstellen. Ze bepalen zelf het thema van de avond, nodigen gasten uit en geven kleur aan de avond.

lezing

 

Emile van der Staak, eigenaar en chef-kok van het Nijmeegse restaurant De Nieuwe Winkel, heeft een paar geweldige gasten uitgenodigd om jou mee te nemen in de wereld van duurzame voedselproductie. Zoals Wouter van Eck, voorzitter van Voedselbosbouw Nederland, en culinair recensent Mac van Dinther. De presentatie zal gedaan worden door schrijver, radiomaker en docent Dennis Gaens. Een gevarieerde avond waarbij het water je in de mond loopt.  

In het kader van Nederland Leest dat dit jaar in het teken staat van duurzaamheid.

Te gast zijn:

Duurzaamheid en natuur zijn twee grote thema’s in het leven en werk van Emile van der Staak. Met de door hem ontwikkelde botanische gastronomie laat hij menigeen genieten van de kracht en de smaak van groenten. Dat is niet onopgemerkt gebleven, hij wordt zowel nationaal als internationaal als trendsetter gezien. Maar waar komt die passie vandaan? En hoe heeft zich tot een visie gevormd?
Momenteel staan de natuur en de landbouw met de ruggen tegen elkaar, maar hoe krijg je dit weer goed in balans? Volgens Emile is onze bodem uiteindelijk de kern van alles. Hoe krijgen we daar weer grip op? Emile heeft een paar geweldige gasten uitgenodigd om jou mee te nemen in de wereld van duurzame voedselproductie. 

 • Wouter van Eck is voorzitter van Voedselbosbouw Nederland en de vaste sparingspartner en leverancier van de Nieuwe Winkel. Zijn manier van voedselproductie heeft vele voordelen: de bodem verbetert, de natuur keert terug in lege velden, er hoeft geen gebruik gemaakt te worden van kunstmest, gif of extra water. De opbrengst is hoger dan die van de reguliere landbouw. De vele soorten planten die binnen een voedselbos gegroeid worden, zorgen voor een meer divers menu. Hij is door VPROTegenlicht genomineerd voor Plattelandspioner 2019.  
 • Mac van Dinther is 21 jaar lang culinair recensent geweest voor de Volkskrant. Hij heeft de Nieuwe Winkel opgenomen in zijn laatste slotstuk van de 10 restaurants die op ieders bucketlist zouden moeten. Hij is momenteel bezig met een boek dat in het voorjaar van 2020 zal verschijnen.

Op het nachtkastje van Emile ligt...

 • Peter Buwalda Otmars zonen

  Samen met de verleidelijke onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel gaat Shell-employé Ludwig Smit op zoek naar zijn biologische vader, waarbij het spoor naar Hans Tromp leidt, een man met een duistere kant die topman van Shell wil worden.

  Fictie, Psychologische roman

  Nederlands, 607 pagina's, De Bezige Bij, Amsterdam, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Otmars zonen

Emile van der Staak over Otmars zonen van Peter Buwalda:

"Spannend, onweerstaanbaar weergaloos en vermakelijk."