buiten zinnen... op het podium

11 oktober 2019, van 20:00 tot 23:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: leden/studenten en CJP € 7,50 overige bezoekers € 10,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Heeft een boek je ooit tot tranen toe geroerd? Heb je een spoken word performer of rapper gezien wiens tekst je diep raakte? Tijdens jongerenfestival buiten zinnen nodigen we artiesten uit om hun favoriete teksten met jou te delen. Je vindt ze vier dagen lang op het podium, in de kroeg en in tentjes. Ga mee op ontdekkingstocht, laat je inspireren en vind jouw nieuwe lievelings!

...op het podium

festival

Deze avond dragen spoken word artiesten, auteurs en dichters hun favoriete teksten voor en muzikanten spelen hun lievelingswerk. Wedden dat je na afloop de ontdekking van je leven hebt gedaan? Je zit in ieder geval de hele avond op het puntje van je stoel! Te zien zijn Merel van Slobbe, Dean Bowen, Game of Poems met Ellen Deckwitz en Thomas Möhlmann, Opgepoetst met Carmien Michels en Gianski, Babs Gons, Gershwin Bonevacia en Jeroen Antoine.

Merel van Slobbe
Merel van Slobbe schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit, waar ze in 2016 campusdichter was. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Merel is onderdeel van het dichterscollectief Poẽzie Colada. Ze werkt momenteel aan haar chapbook, dat in november 2019 zal verschijnen bij Wintertuin Uitgeverij.

Dean Bowen
Dean Bowen is dichter en performer. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia. Een belangrijk en terugkerend thema in het werk van Bowen is identiteit. Met zijn aanstekelijke vertelstijl grijpt hij zijn toehoorders bij de lurven. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie. Daarnaast is hij redacteur bij poëziepodium Perdu in Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn debuutbundel bij uitgeverij Jurgen Maas; Bokman werd genomineerd voor de C. Buddinghprijs. Dean is in 2019-2020 stadsdichter van Rotterdam.

Dean Bowens lievelingsboek

 • Ta-Nehisi Coates Tussen de wereld en mij

  In een brief aan zijn zoon zoekt een zwarte, Amerikaanse journalist naar antwoord op de vraag hoe je met een donkere huid kunt overleven in de Verenigde Staten, waar racisme nog steeds in de samenleving is verankerd.

  Non-Fictie

  Nederlands, 148 pagina's, AUP, Amsterdam, 2015

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tussen de wereld en mij

Dean Bowen over Tussen de wereld en mij van schrijver Ta-Nehesi Coates:
"Dit boek leest als een intieme biecht in briefvorm ten behoeve van de lezer, de zoon die hij in het boek aanspreekt en iedereen die bereid is zich neer te leggen bij de waarde van iemand anders’ geleefde werkelijkheid. Het is een ongelooflijk intiem document dat tegelijkertijd niet wars is van een politieke kritiek die het individu aan het communale verbindt."


Game of Poems met Ellen Deckwitz en Thomas Möhlmann
Het succes van HBO's Game of Thrones is ongeëvenaard. Wereldwijd keken 40 miljoen mensen naar deze tv-serie. De afgelopen jaren schreven dichters Ellen Deckwitz en Thomas Möhlmann samen met Ingmar Heytze bij elke aflevering een ‘Poem of Thrones’. Bij hun optreden op Lowlands vorig jaar moest door de drukte velen de toegang tot de tent worden ontzegd. Grijp dus op buiten zinnen je kans om dit uit de hand gelopen nerdy hobbyproject alsnog te aanschouwen!

Opgepoetst met Carmien Michels en Gianski
Bij Opgepoetst gaan jonge, talentvolle schrijvers en hiphopartiesten aan de slag met elkaars werk. Tijdens buiten zinnen zie je schrijver Carmien Michels en rapper Gianski. Carmien bewerkte een hiphopliedje van Gianski tot een nieuw gedicht, Gianski ging aan de slag met de poëzie van Carmien en baseerde er een rap op. Opgepoetst combineert de vitaliteit en muzikaliteit van nieuwe poëzie en de vernieuwende, poëtische kracht van de hedendaagse straattaal en hiphop. Bam! Mis het niet.
Opgepoetst is een productie van De Nieuwe Oost | Wintertuin. Wil je zelf ook aan de slag? Volg op zaterdag de workshop van Marco Martens tijdens buiten zinnen klimt in de pen!

Babs Gons
Babs Gons is de Grand Dame van de Spoken Word. Al in 1999 was ze bezig met haar eigen programma in Paradiso: Palabras. Ook de afgelopen 20 jaar heeft ze zeker niet stilgezeten. Ze is het brein achter onder meer Poetry Circle en stelde dit voorjaar een bundel samen met 18 spoken word artiesten bij uitgeverij Atlas Contact: Hardop. Ze is volop bezig met het ontwikkelen van het discipline. En natuurlijk treedt ze zelf ook op. Van Johannesburg naar Rio en van Curaçao naar Melbourne, waar ze onlangs de internationale spoken-wordwedstrijd Slam-O-Vision! won met haar in het Engels vertaalde stuk Billenman vs Mensenvrouw

Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia is de stadsdichter van Amsterdam. Geboren op Curaçao maakte hij de overstap naar Nederland om profvoetballer te worden, maar vond zijn geluk uiteindelijk in de woordkunst. Indrukwekkend voor iemand die dyslectisch is! Met een jonge, frisse stijl weet hij de juiste snaar te raken. En hoe! Met meer dan 5.000 verkochte bundels maakt hij zijn nominatie als een van de meest belovende Nederlanders tot en met 25 jaar meer dan waar. Hier gaat ons hart sneller van kloppen.

Jeroen Antoine
Jeroen Antoine is een Nijmeegse zanger die moves aan het maken is. Je kunt hem kennen van hiphopformaties als Class Dismissed, Disci X Lerrie en de veelzijdige band Altijd Onderweg. Solo maakt hij ‘zielenmuziek’, een combinatie van hiphop, soul, pop en wereldmuziek. Dit jaar rockte Jeroen al de Vierdaagsefeesten en hij kan niet wachten om zijn nieuwe muziek uit te brengen. Deze avond krijgen wij alvast een voorproefje