buiten zinnen... blijft logeren (geannuleerd)

12 oktober 2019, 22:00 t/m 13 oktober 2019, 10:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: leden/studenten en CJP € 22,50 overige bezoekers € 25,- incl. ontbij t

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Heeft een boek je ooit tot tranen toe geroerd? Heb je een spoken word performer of rapper gezien wiens tekst je diep raakte? Tijdens jongerenfestival buiten zinnen nodigen we artiesten uit om hun favoriete teksten met jou te delen. Je vindt ze vier dagen lang op het podium, in de kroeg en in tentjes. Ga mee op ontdekkingstocht, laat je inspireren en vind jouw nieuwe lievelings!

...blijft logeren

festival

LET OP: deze activiteit is geannuleerd.

Kom logeren bij buiten zinnen! Er staan tweepersoonstentjes voor jullie klaar in Bibliotheek De Mariënburg. Dompel je onder in een avond en nacht vol woorden, beelden en muziek. Bij het ontbijt heb je een duizelingwekkende nacht vol literaire inspiratie achter de rug. Hieronder vind je wie er dan allemaal te gast zijn.

Als je je kaartje hebt gekocht, sturen wij je van tevoren een mail met meer informatie over de nacht en dieetwensen voor het ontbijt. 

 

Maud Vanhauwaert
Maud Vanhauwaert is schrijver, theatermaker en tevens stadsdichter van Antwerpen. Deze sterke performer kan zich geen dag zonder poëzie voorstellen. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk ontving Maud de Vrouw Debuut Prijs, en voor de opvolger Wij zijn evenwijdig_ de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. Iedereen die Maud al wel eens live heeft gezien, weet dat ze haar sporen meer dan verdiend heeft. 

Marc van der Holst & Gerjon Gijsbers
Marc van der Holst schrijft, dicht, tekent en maak muziek. Hij schreef onder andere voor de achterpagina van de Volkskrant. Prozaschrijver Gerjon Gijsbers trad op tijdens de Zwarte Cross, Mañana Mañana en Lowlands. Momenteel werkt hij aan een roman over de christelijke beweging Focolare.
Marc en Gerjon werkten al eerder samen in de voorstelling Fata Nirvana, een punkrockdocumentaire op het podium. Ook tijdens buiten zinnen staan ze samen op de planken. Dat belooft wat!

Staatseinde met Wout Waanders
Electroformatie Staatseinde, bekend van hun undergroundhit Ruimtevaart Vooruit, is Neerlands meest Duitse band. Met hun vrolijke mix van post-punk en new-wave geven ze meer shows in Duitsland dan op eigen bodem. Gelukkig heeft buiten zinnen ze weten te strikken  en wel samen met niemand minder dan stadsdichter Wout Waanders!
Samen laten ze zien dat sciencefiction zo veel meer is dan een genre voor op het witte doek of in een boek. Space ships zijn ook poëzie, de ruimtevaart is muziek en de toekomst is dansbaar. Sci-fi op het podium: komt dat zien!

Daan Doesborgh
Schrijver en presentator Daan Doesborgh kun je kennen van zijn maandelijkse Poëziepodcast. Zijn werk werd gepubliceerd in onder andere Tirade en Vrij
Nederland. Als presentator is hij sinds 2011 verbonden aan het NederlandsKampioenschap Poetry Slam. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman, die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Zijn lage, bijna grommende stem doet soms aan Tom Waits denken. Op buiten zinnen laat hij horen wat hij in huis heeft!

Derek Otte
Derek Otte is een van de grootheden in de wereld van spoken word. Dat bleef buiten de scene niet onopgemerkt en zo werd Derek zelfs bekroond tot stadsdichter van Rotterdam. Inmiddels heeft hij plaats moeten maken voor Dean Bowen, maar dat betekent nog niet dat we van hem af zijn. Hij is druk bezig met schrijven van zijn nieuwe bundel én er komt een theatershow aan. Deze nacht zal Derek ons meenemen in de magische wereld van woordkunst.

Melissa Ketelaar
Melissa Ketelaar is de huidige campusdichter van de Radboud Universiteit, waar ze Algemene Cultuurwetenschappen studeert. Melissa publiceert maandelijks een gedicht in studententijdschrift VOX. We gaan zeker nog veel van haar horen, dus grijp je kans om haar als een van de eersten te ontdekken!

Second Son
Afgelopen zomer bracht Second Son de debuutplaat Hide Myself Away uit. Singer-songwriter Nils van der Hoeven schrijft de liedjes, die vervolgens door de muzikanten worden uitgewerkt. Resultaat zijn rauwe, pakkende songs met rijke harmonieën die hier en daar aan The Beatles doen denken.

Tapschrift met Jesse Laport
Tapschrift is hét laagdrempelige open podium voor taalkunstenaars. Het is vooral gericht op het geschreven en gesproken woord, maar iedere vorm van zelfexpressie is welkom. Onder leiding van Jesse Laport vindt dit evenement al sinds jaar en dag plaats in Arnhem, maar tegenwoordig ook in Nijmegen, Utrecht en Tilburg. Een perpetuum mobile van succes! 

Op Ruwe Planken
Stiftdicht de sappigste pagina uit Fifty Shades of Grey, vat je lievelingsboek samen op de melodie van Vader Jacob en schrijf wereldliteratuur die in minder tijd dan het drinken van een kopje espresso gelezen kan worden. De redactie van literair tijdschrift Op Ruwe Planken prikkelt vanavond weer de verste hoeken en diepste wateren van je creativiteit. Laat je door ons én jezelf verrassen. Tot bij de workshop!

Onbederf’lijk vers
Geen ivoren torens, maar torenhoge stapels poëzie! Het festival Onbederf’lijk vers is al jaren een bakermat voor poëzie. Ze brengen poëzie naar een breed publiek en bieden een podium voor nieuwe dichters. Hun aanstormende talenten zie je niet enkel op Onbederf'lijk Vers zelf, maar ook op buiten zinnen!


Lievelingsboeken van onze gasten

 • Boek der rusteloosheid

  Fernando Pessoa

  Gefingeerd dagboek van een hulpboekhouder die zich gedetailleerd rekenschap geeft van de problematische aspecten van het bestaan.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Boek der rusteloosheid

 • Sneeuwwitje

  Donald Barthelme

  Speelse en moderne hervertelling van het klassieke sprookje.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Sneeuwwitje

 • Kosmikomische verhalen

  Italo Calvino

  Verhalen over een wezen dat zo oud is als het heelal.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Kosmikomische verhalen

Maud Vanhauwaert over Boek der rusteloosheid van Fernando Pessoa:
"Dit boek bestaat uit bijna 500 fragmenten, sommige poëtisch, andere filosofisch, andere komisch van aard. Elke keer als ik het boek opensla en een fragment lees, heb ik het gevoel dat het net die woorden zijn die ik op dat moment nodig heb."

Marc van der Holst over Sneeuwwitje van Donald Barthelme:
"Sneeuwwitje heeft veel, zo niet bijna alles: zeven dwergen; zes moedervlekken; een douchegordijn (alle goede boeken hebben een douchegordijn) en een tussentijds lezersonderzoek."

Wout Waanders over Kosmikomische verhalen van Italo Calvino:
"Ik kreeg deze bundel ooit aangeraden van een Italiaanse herbergeigenaar. Deze sciencefictionverhalen worden verteld als absurde sprookjes. Waar de meeste sci-fi stories gaan over raketten en aliens, komen bij Calvino schelpdieren met de vreemdste namen aan het woord. Vooral het verhaal over de maan die steeds dichter langs de aarde komt - tot hij rakelings over de daken zoeft - is prachtig."