De avond van de jeugdliteratuur

16 januari 2019, van 20:00 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: leden en studenten € 7,50 | overige bezoekers € 10,-

Van prentenboek tot puberroman; tijdens de avond van de jeugdliteratuur belichten we het belang van lezen bij de jeugd.

auteur

Recencent Jaap Friso van JaapLeest.nl gaat in gesprek met jeugdauteurs Mylo Freeman, Anna Woltz en Jan Paul Schutte. Is jeugdliteratuur een venster op de wereld? Diversiteit, hoe bereik je dat? Is fictie zaligmakend of is non-fictie misschien een beter alternatief?


Mylo Freeman
Mylo Freeman is van Nederlands/Amerikaanse afkomst en groeide op in Den Haag. In Amsterdam doorliep ze de Rietveldakademie waar ze afstudeerde in de richting illustratie. Na een korte zangcarrière en de geboorte van haar oudste zoon pakte ze het illustreren weer op en begon met het tekenen voor kinderen. Haar eerste prentenboek Potje! ontving meteen de Kiekenboekprijs. Inmiddels heeft Mylo zo’n 50 prentenboeken op haar naam staan waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit. Het character van prinses Arabella heeft niet alleen geleid tot inmiddels 9 prentenboeken, maar ook een poppenserie, een app en een theaterstuk. Mylo geeft daarbij ook workshops, lezingen en geeft samen met Maria Romijn muzikale voorstellingen rond haar prentenboeken. 

Anna Woltz
Anna Woltz groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Woltz studeerde Geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster; ze heeft tweeëntwintig boeken op haar naam. Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury; de Nederlandse filmrechten van het boek zijn verkocht aan Bind Film. Honderd uur nacht (2014) won de Nienke van Hichtum-prijs 2015, Gips (2015) werd bekroond met de Gouden Griffel 2016 en Alaska (2016) kreeg een Zilveren Griffel. In december 2018 komt er een serie gebaseerd op Gips op televisie. De boeken van Anna Woltz worden vertaald in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Sloveens, Servisch, Lets, Ests, Pools, Deens, Noors, Japans en Taiwanees.

Jan Paul Schutten (foto)
Jan Paul Schutten werd in 1970 in Vlissingen geboren. Na het gymnasium in Arnhem ging hij communicatie studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie vond hij een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau. Verder vertaalde hij boeken van het Engels naar het Nederlands en in 1998 publiceerde hij zijn eerste boek De Bralmanak. Na dit boek volgden nog andere boeken voor volwassenen en in 2003 maakte hij samen met Sieb Postuma zijn eerste kinderboek Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Met dit kinderboek viel Jan Paul meteen in de prijzen, hij kreeg de Vlag en Wimpel van de griffeljury.Ook schreef hij De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk van 2009.  In 2014 kreeg hij opnieuw een Gouden Griffel. Dit keer voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel.

Jaap Friso
Jaap Friso is al zijn hele leven geïnteresseerd in kinderboeken en publiceert al meer dan 25 jaar over jeugdliteratuur in diverse media. Hij was in de jaren 90 de kinderboekrecensent van Hervormd Nederland (HN-Magazine) en later besprak hij boeken op Radio 2. Jaap Friso is journalist en werkt bij de publieke omroep als communicatie-adviseur. Jeugdboeken bespreekt hij uit vanuit het dorpje Huis ter Heide bij Zeist waar hij van een tuinhuis een ‘kinderboekenhuis’ heeft gemaakt.


Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de Kinderboekwinkel Nijmegen.   

 

Foto door Chris van Houts