Verdriet in woorden vangen: schrijvers over rouw

25 oktober 2022, van 20:00 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: Leden en studenten € 10,00 | Overige bezoekers € 12,50

Tijdens deze avond staan verschillende uitingen van rouw centraal. Rouw ontziet niemand, ongeacht rangen en standen, maar hoe we ermee omgaan kan flink verschillen. Schrijvers James Worthy, Tatjana Almuli en Lotte de Schouwer zijn vanavond te gast, zij schreven alle drie een boek over rouw.

Boeken en kunst kunnen veel steun bieden in het rouwproces, via herkenning of doordat iemand de woorden en beelden vond voor waar jij zelf niet bij kon. Daarnaast biedt het maakproces voor de schrijver/kunstenaar in rouw ook een bepaalde houvast. Wat betekenden boeken en kunst voor de schrijvers tijdens hun eigen maak- en rouwproces? 
 
Over de gasten
James Worthy (1980) is schrijver en columnist voor onder meer Revu en Libelle. Eerder publiceerde hij de romans James Worthy, Zwarte Sylvester en In de buik van de wolf en de columnbundel Mottenballen voor de ziel. In maart van dit jaar verscheen Liverpool, een liefdevol en geestig monument voor zijn vader en zijn roots. 

Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en werkt als journalist, fotograaf en spreker. Haar artikelen zijn te lezen in onder meer Vogue, ELLE, VICE en LINDA. Meiden en ze schreef de bestseller Knap voor een dik meisje (2019). Begin dit jaar verscheen haar tweede boek Ik zal je nooit meer; een roman over uitgestelde rouw, oude familiegeheimen, en een dochter die de moeder die ze te vroeg verloor toch nog een beetje terugvindt.

Lotte de Schouwer (1987) is socioloog, schrijver, strandjutter en beeldend kunstenaar. Haar werk gaat over vergankelijkheid, verlies en troost. Begin 2020 bracht zij zelf het boek Overlijdensberichten uit, over het sterven van haar partner Michiel aan een hersentumor en de rouw die daarop volgde. In samenwerking met de Nijmeegse literaire organisatie Wintertuin zette ze daarna ‘Alledaagse Rouw’ op, een cursus dagboekschrijven voor naasten en nabestaanden.