Kennisdelers | Erwin van Wijk: Usher syndroom: de wondere wereld van horen en zien

8 februari 2022, van 20:00 tot 21:00 | online via WebinarGeek

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Als je zou moeten kiezen, word je dan liever doof of toch liever blind? Een onmogelijke keuze die mensen met het Ushersyndroom niet eens kunnen maken. Zij worden het namelijk allebei. Ushersyndroom is een zeldzame erfelijke aandoening waardoor mensen slechthorend of doof geboren worden en vanaf de puberteit ook langzaam blind worden. In Nederland hebben zo’n 1000 mensen te kampen met deze ziekte.

Tot voor kort hadden patiënten met het Ushersyndroom geen enkel perspectief op een adequate behandeling. Maar, times are changing! Dr. Erwin van Wijk doet aan het Radboudumc intensief onderzoek naar deze ziekte. Hoe is het om met Ushersyndroom te moeten leven? Waar wordt Ushersyndroom door veroorzaakt en wat gaat er precies mis in de ogen en oren van deze patiënten? Is er iets aan te doen? Wat gaat de toekomst ons brengen? Deze en andere vragen zal Erwin in zijn lezing behandelen.
Deze lezing is kosteloos te volgen via WebinarGeek. Je kunt via de chat vragen stellen aan Erwin.

Over Erwin van Wijk
Dr. Erwin van Wijk is Assistant Professor aan het Radboudumc op de afdeling Otorinolaryngologie en het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag. Hij is hoofd van de ‘Usher Syndrome & Hereditary Hearing Loss Therapeutics Research Unit’. Sinds 2012 proberen Erwin en zijn onderzoeksgroep in kaart te brengen waarom mensen het Ushersyndroom krijgen. Ook zijn ze bezig met de ontwikkeling van een therapie om het zicht van een patiënt te kunnen blijven behouden en/of waarbij verdere achteruitgang van het zicht kan worden gestabiliseerd.