Kennisdelers | Sjoerd van Hoorn: Waarom is hedendaagse kunst zo lelijk?

25 januari 2022, van 20:00 tot 21:00 | online via WebinarGeek

Kosten: Gratis

Waarom is hedendaagse kunst zo lelijk? Het eerste waar de meesten van ons aan denken bij het woord 'kunst' is iets dat we mooi vinden, vaak een mooi schilderij, bijvoorbeeld van Vermeer of Monet. Maar zulke schoonheid is allang niet meer het voornaamste kenmerk van de kunst die vandaag de dag gemaakt wordt.

Kunst lijkt tegenwoordig te draaien om kritiek, om identiteit, of vooral gericht te zijn op het choqueren. Hoe is deze verandering tot stand gekomen? Sjoerd vertelt over de ontwikkeling van het kunstbegrip en het smaakbegrip in de moderne en de postmoderne tijd. Hij laat zien dat we steeds subjectiever naar kunst zijn gaan kijken en dat tenslotte ook het subjectieve zelf verdwenen lijkt. Waar is de schoonheid gebleven, en kan zij ook weer terugkeren?
Deze lezing is kosteloos te volgen via WebinarGeek. Je kunt via de chat vragen stellen aan Sjoerd.

Over Sjoerd van Hoorn
Sjoerd van Hoorn studeerde filosofie in Nijmegen. Hij was onder andere docent wetenschapsfilosofie en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schrijft over literatuur en filosofie voor diverse online podia en werkt aan een studie over 18e-eeuwse esthetica. Naast politieke filosofie, metafysica en esthetica heeft hij vooral interesse in po√ęzie.