GEANNULEERD: Optimistische woede: Literair collectief Fixdit on tour

6 december 2022, van 20:00 tot 22:00 | Nijmegen, Bibliotheek De Mariënburg

Kosten: Leden en studenten € 6,00 | Overige bezoekers € 8,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kwestie van tijd, hoor je vaak als het gaat om gendergelijkheid in de literatuur. Vrouwelijke auteurs zijn overal. Maar anno 2022 is de literaire canon nog altijd overwegend mannelijk (en wit), winnen vrouwen minder literaire prijzen en worden leeslijsten op scholen gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dat veranderen. Fixen. Vanuit optimisme en bondgenootschap. In het zinderende Manifest ‘Optimistische woede: Fix het seksisme in de literatuur’ geven elf Fixdit-auteurs hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur.

Met dit manifest in de hand brengen Fixdit-auteurs Jannah Loontjes en Shantie Singh een prikkelend programma. Zij dragen voor uit het manifest én uit eigen werk. Ook gaan ze met elkaar en met het publiek in gesprek over de thema’s uit het manifest.

Fixdit is Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Over de sprekers:

Jannah Loontjens
Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Naast dicht- en essaybundels publiceerde ze vier romans. In haar recente romans Misschien wel niet en Wie weet onderzocht ze onze hedendaagse tijdgeest. In 2019 publiceerde ze Als het over liefde gaat, een essayistisch reisverhaal. In 2021 verscheen Schuldig, een persoonlijk onderzoek dat beweegt tussen essay en proza. Jannah Loontjens schrijft opiniestukken voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw en verzorgt een rubriek voor Filosofie Magazine.

Shantie Singh
Shantie Singh (1982) is schrijfster, presentatrice, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en creatieve bestuurskundige, ofwel ‘glambtenaar’. In 2015 verscheen haar debuutroman Vervoering (genomineerd voor de Inktaap 2016). In 2020 verscheen haar tweede roman De Kier. Eerder schreef zij korte verhalen, opiniestukken en columns voor De Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad, Tirade, Armada en Vers Beton. Thema’s zoals identiteit, diversiteit, vrouwenrechten- en emancipatie staan centraal in haar werk.

tickets